Elűzik amerikai ügyfeleiket a svájci bankok

2009.06.30. 07:45

Svájc "gazdasági háborúban" áll a világ többi részével - olvasható egyre gyakrabban a külföldi gazdasági sajtóban. A diszkrét pénzügyi szolgáltatásairól elhíresült ország azok ellen harcol, akik a banktitok védelmének feloldását sürgetik, mint az Egyesült Államok és Németország.

Legutóbb többek közt az UBS, a Credit Suisse és több kisebb pénzintézet - például a Mirabaud & Cie. - is bejelentette: amerikai ügyfeleinek az USA-ban bejegyzett speciális alegységekbe kell áthelyezniük a pénzüket - ezzel elveszítve a Svájc nyújtotta védelmet -, vagy megszüntetik a náluk lévő betétjeiket. Az amerikai ügyfeleket az elmúlt időszakban nem szívesen látják a kliensek közt, hiszen a kormányuk mindent megtesz azért, hogy az adóelkerülést minimálisra csökkentse, emiatt pedig gyakoribbá váltak az ellenőrzések s komoly büntetés fenyegeti a törvény ellen vétőket: akár tíz év börtönnel és félmillió dollár bírsággal is sújthatják azt, aki szeptember közepéig nem jelenti be minden külföldi bankszámláját.

Ahhoz, hogy a svájci bankok megtartsák amerikai ügyfeleiket, regisztrálniuk kellene a washingtoni értékpapír- és tőzsdefelügyeletnél, ám erre a legtöbben nem hajlandóak. A svájci bankok nem akarnak amerikai ügyfeleket, mert túl sok vesződség van velük és nem hajtanak hasznot - hangzik az általános vélekedés. A külföldön élő ötmillió amerikai közül 30 ezren élnek Svájcban, ám egyelőre nem lehet tudni, hány embert érint a változtatás.