Egymilliárd euróra büntettek két gázszolgáltatót

2009.07.08. 12:54
Összesen több mint 1,1 milliárd eurós büntetéssel sújtotta az európai versenyfelügyelet az E.On és a GDF közszolgáltató társaságokat, ugyanis úgy találta, hogy a két cég titokban felosztotta egymás között a gázpiacokat.

Az Európai Bizottság 553 millió eurós büntetést rótt ki az E.On és a Gaz de France közszolgáltatókra, ugyanis úgy találta, hogy a két társaság 1975-ben, amikor közösen kiépítették az orosz gáz importálására szolgáló vezetékrendszert, megállapodott abban, hogy nem versengenek egymás hazai gázpiacán.

A bizottság közleménye szerint még az európai gázpiac liberalizációját követően is fennmaradt az egyezség és csak 2005-ben törölték. A versenyhatóság megbízottja szerint a büntetés azt sugallja, hogy a Bizottság nem tolerál semmilyen versenykorlátozó tevékenységet. A megállapodás ugyanis korlátozta az árversenyt és a fogyasztók választási lehetőségét a 27 tagú Európai Unió két legnagyobb gázpiacán.

Eddig a legnagyobb büntetés, amit az Európai Bizottság valaha egyetlen vállalatra kirótt, az az Intel 1,06 milliárd eurós bírsága volt májusban. A kartellezésért kiszabott legnagyobb büntetést pedig Európában tavaly novemberben kapta autóüveg gyártó vállalatok egy csoportja. Összesen 1,3 milliárd eurót kellett fizetniük.

Az Európai Bizottság vizsgálata a két cég által közösen tulajdonolt MEGAL vezetékre koncentrált, amely Dél-Németországból a francia-német határig vezet. A vezetéket az E.On Ruhrgas és a GDF Suez közösen működteti, és Németországon keresztül szállít gázt a német-cseh és a német-osztrák határtól a francia határig.

Az E.On állítása szerint a kérdéses megállapodás 2004-ben lejárt és nem volt versenykorlátozó hatású az elmúlt években. A GDF Suez vezetője a múlt héten azt nyilatkozta, hogy akármekkora bírságot is kap az Európai Bizottságtól, fellebbez ugyanis a vizsgálat olyan feltételezett tényeken alapul, amelyek az európai gázpiac megnyitását megelőzően álltak fenn.

Az E.On jelenleg a világ legnagyobb közszolgáltatója a bevételek tekintetében, a GDF-Suez pedig Európában a piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb. A két vállalat árfolyamára nem volt különösebb hatása a hírnek, az E.On részvényei jelenleg 1,7 százalékos felértékelődést mutatnak, a GDF árfolyama pedig 0,2 százalékkal menetelt lefelé.