Európa nagyvárosaiban nincs csendrendelet

2009.07.26. 09:55 Módosítva: 2009.07.26. 09:56
A régiós városokban még csak nem is hallottak olyan kezdeményezésről, hogy tízkor bezárnák a szórakozóhelyeket a belvárosokban. Tízkor csökkenteni kell a hangerőt, de a szórakozóhelyek addig maradnak nyitva, amíg van vendég.

Európa legtöbb nagyvárosában még csak nem is hallottak a terézvárosihoz hasonló rendeletről, mely este tízig engedélyezné a nyitva tartást a vendéglátó egységeknek. A CB Richard Ellis segítségével jártunk utána, mi a helyzet külföldön.

bar1

A legszigorúbb rendelkezés Ausztriában van, itt minden tartomány saját rendelet alapján szabályozza az éttermek és bárok nyitva tartását. De a városok, települések saját rendeletben eltérhetnek ettől például turisztikai szempontokat figyelembe véve. Bécsben általános szabályként éjfélkor zárnak az éttermek, de ez csak a meleg ételt kiszolgáló helyekre vonatkozik, a bárok természetesen tovább is nyitva lehetnek. Bécsben ezen kívül kialakítottak egy szórakozónegyedet is a belvárosban, ahol semmilyen korlátozás nincsen.

A régió többi városában sincs csendrendelet. A CB Richard Ellis varsói elemzője még csak nem is hallott hasonló kezdeményezésről Lengyelországban. Persze itt sem szabad hangoskodni este tíz és reggel hat között – de ez szinte mindenhol a világon így van. Ilyenkor a városi csendőrség intézkedik, ha kihívják őket. Ami a bárokat és szórakozóhelyeket illeti, addig vannak nyitva, míg az utolsó vendég haza nem megy.

Prágában hasonló a helyzet, az egyetlen kitétel, hogy a lakóházban lévő kerthelyiségeknek be kell fejezni az élő zenét este tízkor. De a vendégek nyugodtan maradhatnak és fogyaszthatnak alkoholt egészen reggelig. Pozsonyban sincsen a terézvárosihoz hasonló szabályozás.

bar2

Spanyolországban elképzelhetetlen hasonló rendelet, a CB Richard Ellis madridi tanácsadója szerint a fővárosban bármelyik bárban kaphat egy italt a szórakozni vágyó hajnalban is, és ez a többi spanyol városra is igaz. A kerthelyiségeknél sincsen megkötés, hogy meddig lehetnek nyitva. Igaz, ott az életvitele is más az embereknek: tíz előtt nem is mennek el vacsorázni, így értelmetlen lenne egy tízes korlátozás.