Óvszergyártóba fektetett be a katolikus bank

2009.08.01. 21:35 Módosítva: 2009.08.01. 22:06
Hadiipari vállalat mellett dohánykonszernbe és óvszergyártóba is befektetett egy német katolikus bank, amelyik közben a keresztény etikával összeegyeztethető befektetésekre ösztönzi ügyfeleit. A bank vezetői kijelentették, hogy hamar korrigálják tévedésüket.

Fegyvereket, dohánytermékeket és óvszereket gyártó cégek papírjaiba fektette ügyfelei pénzét egy német katolikus bank, amely a keresztény etikával összeegyezthethő befeketetésekre ösztönzi ügyfeleit, írja friss számában a Der Spiegel.

A német lap beszámolója szerint a kölni székhelyű Pax Bank - a szintén egyházi Liga Bankkal közösen - 578 ezer eurót fektetett a BAE Systems nevű konszernbe. A világszerte tevékenykedő hadiipari cég többek között harci repülőgépeket, rakétarendszereket és atom-tengeralattjárókat gyárt.

Egy másik befektetésével a kölni bank 159 ezer euróért vásárolt az amerikai Wyeth cég részvényeiből. Erről a cégről közismert, hogy óvszereket is gyárt, a Vatikán pedig mereven ellenzi a művi fogamzásgátlás minden formáját. Erre több pápai enciklika is felhívta a múltban a katolikus hívők figyelmét.

A banknak a fentieken túl 871 ezer euró értékű részvénycsomagja van a világ egyik legnagyobb dohányipari konszernjében, a British-American Tobacco cégben (BAT).

A kölni Pax Bank vezetői pár órával a cikk megjelenése után, még szombaton ígéretet tettek, hogy a következő banki munkanapon, hétfőn "korrigálni" fogják a helytelennek nevezett lépéseket. Ezt úgy fogják megtenni, hogy az ne okozzon hátrányt ügyfeleiknek, nyilatkozta a német hírügynökség megkeresésére Christoph Berndorff, a bank felügyelőbizottságának az elnöke.

A Pax Bank ügyfelei elsősorban egyházi vagy a katolikus egyházhoz közel álló intézmények, rendek, kórházak, segélyszervezetek, teológiahallgatók, továbbá a katolikus egyház által finanszírozott vállalatok.