Öt év börtön a 2437 százalékos kamatért

2009.08.06. 07:56
Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a brit férfit, aki milliókat keresett össze magának uzsorakamatokból. Volt, amikor ablakon bedobott betontömbbel ösztönözték az adóst, hogy fizessen.

A 36 éves John Kiely Manchester városának szegényei között garázdálkodott. A viszonylag kis összegű hiteleket hatalmas kamatokkal fejelte meg, volt olyan eset, hogy az éves kamat 2437 százalékra jött ki. A tevékenységéhez számtalán behajtót foglalkoztatott, akik erőszakos módon igyekeztek begyűjteni - kamatostul- a kölcsönt.

Kiely és emberei a megfélemlítés minden módszerét igyekeztek bevetni, a váratlan megjelenéstül kezdve a hajnali dörömbölésig. Egy nem pontosan fizető áldozat ablakán egy jókora betontömb repült be néhány órával azután, hogy a cég egyik embere kereste őt telefonon. A hölgy inkább elmenekült az otthonából, és az áldozatok elmesélése alapján nem ő volt az egyetlen, aki menekülésre kényszerült.

Az ügyészség állítása szerint Kiely 2003 októbere és tavaly októberi letartóztatása között 2,9 millió fontos profitra tett szert. A hétszobás, Tudor-stílusban épült lakásáért készpénzben fizette ki a 868 650 fontos vételárat.

2005-ben adózási megfontolásokból megalapította a Project Finance UK Ltd-t, mely engedély nélkül nyújtott hiteleket. Utódja, a tavaly alapított Millennium Finance még engedélyt is szerzett, ám mint utólag kiderült, azt is csak fedőszervezetnek használta az uzsoraügyletekhez. Letartóztatásakor mintegy 800 ezer font kintlévősége volt, 900 ügyfélnél.