Obama alapítana egy rossz bankot

2009.08.07. 12:04 Módosítva: 2009.08.07. 12:04
Egy évvel azután, hogy az amerikai kormány átvette a két legnagyobb jelzáloghitelező irányítását, most azon gondolkodik, hogy teljesen átalakítja a két intézményt. Leválasztanák a rossz hiteleket, a maradékból pedig összegyúrnának egy jó bankot, mely tiszta lappal folytathatná a hitelezést.

Az amerikai kormány teljesen átalakítaná a két legnagyobb amerikai jelzáloghitelezőt, a Freddie Macet és a Fannie Maet. A tervek szerint leválasztanák róluk a több száz milliárdnyi rossz hitelt és egy teljesen új szervezetet alakítanának ki, hogy tovább támogassák a jelzáloghitelezést, tudta meg a Washington Post.

A rossz hiteleket egy új, a kormány által támogatott intézménybe helyeznék – ez volna az úgynevezett rossz bank –, és megpróbálnának annyi kintlévőséget behajtani, amennyit csak tudnak. A végeredmény két egészséges vállalat lenne, mely tiszta lappal folytathatja.

Ez a lépés az egyik legdrámaibb átalakítás lenne azóta, hogy az 1929-es gazdasági világválságban a Kongresszus létrehozta a Fannie Maet, hogy a visszaesés idején is támogassa a jelzáloghitelezést. A Freddie Macet 1970-ben alapították, amikor a vietnami háború miatt volt egy kisebb gazdasági visszaesés. Minkét cég magántőkéből működik, de az amerikai állam garantált hitelkeretet biztosít számukra. A két cég alkotja az ingatlanpiac refinanszírozásának két alappillérét, felvásárolja a jelzálogpiaci hiteleket és azokat kötvénnyé alakítja. Mivel az amerikai szövetségi kormány áll mögöttük, alacsonyabb kamatok mellett tudja adni a hiteleket és a piacnál magasabb kamatot fizetett az általa kibocsátott kötvényekre.

A két hitelintézet irányítását tavaly szeptemberben vette át az amerikai kormány, hogy megőrizze a működőképességüket az ingatlanpiaci válságban. Hiába került csődközeli állapotba a két intézmény, az állam nem engedhette meg, hogy valóban csődbe menjenek, hiszen az akkor több mint 11 ezer milliárd dolláros amerikai jelzáloghitelezési piacból 5200 milliárd dollárnyit ők garantáltak. Ez az összeg az amerikai GDP egyharmadának felelt meg.

Azóta a kormány 1500 milliárd dollárral kötelezte el magát, ebbe benne van az a 85 milliárd dollár közvetlen segély is, mellyel biztosították a piac működését.

Egyelőre még csak a tervezésnél tartanak, nincs végleges döntés a két vállalat sorsáról, nyilatkozta a kormány tervéről Andrew Williams, a pénzügyminisztérium szóvivője. A két cég irányításával megbízott ügynökség igazgatója ugyanakkor megerősítette, hogy a kormányzat a "jó bank rossz bank"modellen gondolkodik.

A Reuters szerint a lépésnek az lenne a legnagyobb előnye, hogy a pénzügyi válság miatt a hitelt nem fizetők kormányzati intézmények segítségével tarthatnák meg otthonukat.

Az Obama adminisztráció nem először emlegeti a rossz bank fogalmát. Még az év elején jelentették be, hogy létrehoznak egy rossz bankot, ami meg megvásárolná az összes magántulajdonban lévő banktól azok toxikus eszközeit (rossz hiteleit) és egymaga küzdene meg ezekkel.