Megint év eleji gázválsággal riogatnak

2009.08.11. 13:15
Egyre nagyobb az esélye, hogy az orosz Gazprom és az ukrán Naftogas között januárban újra kitör a szokásos gázszállítási konfliktus, Ukrajna ugyanis az idén januárban kötött kétoldalú szerződésben foglaltnál jóval kevesebb gázt szándékozik átvenni jövőre, írta a Vedomosztyi című orosz üzleti lap kedden.

A gázszállítási problémákra utalt Dmitrij Medvegyev orosz elnök is a Viktor Juscsenko ukrán államfőhöz intézett, nyílt levelében. A kedden közzétett levélben Medvegyev válságosnak minősítette az orosz-ukrán kapcsolatokat, bírálta az ukrán vezetés oroszellenes magatartását, és bejelentette, hogy az új orosz nagykövet állomáshelyének elfoglalását későbbre halasztotta. Egyebek között rámutatott: a jelek szerint Kijev a hagyományos kétoldalú gazdasági kapcsolatok bomlasztására törekszik, különösen az energia területén, és ezért "veszélybe került az Oroszország, Ukrajna és számos európai ország energiabiztonságát szolgáló, egységes gázvezeték használata".

Medvegyev levelében az ukrán vezetés szemére vetette azt is, hogy Moszkva megkerülésével megállapodást kötött az EU-val a vezetékrendszer felújításáról. Az Ukrajnába irányuló orosz gázexport fölötti vita az elmúlt két évben kétszer okozott kiesést az európai szállításokban, és nehezítette Oroszország és Nyugat-Európa kapcsolatait. Legutóbb, idén januárban közel két héten át nem jutott az ukrajnai vezetékeken át gáz Európába, míg Julija Timosenko kormányfő alá nem írt az orosz féllel egy tíz évre szóló szerződést.

A sajtó hétfőn tette közzé a Naftogaz 2010-re szóló előrejelzését, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára készült: eszerint Ukrajna jövőre 35 milliárd köbméter gázt szándékozik importálni átlagosan 275 dollárért ezer köbméterenként. A Vedomosztyi ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy ez mennyiség 30 százalékkal kevesebb, mint a januárban tíz évre kötött szerződésben előirányzott 52 milliárd köbméter, az ár pedig az idei átlagos 250 dollárnál 10 százalékkal magasabb.

Az ukrán illetékesek erről nem kívántak nyilatkozni a lapnak, míg a Gazprom egyik képviselője kijelentette, hogy a Naftogaz eddig nem tett ilyen értelmű javaslatot, így a mennyiség csökkentése nincs egyeztetve az orosz konszernnel.

A Vedomosztyi úgy vélte: ez ürügy lehet arra, hogy év végén újabb konfliktus törjön ki, a szerződés értelmében ugyanis a tervezett mennyiségből át nem vett gáz után is fizetnie kell Ukrajnának. A cikk idézte Mihail Korcsemkint, az amerikai East European Gas Analysis elemző cég vezetőjét, aki úgy vélte, mind a Gazprom, mind a Naftogaz elzárkózik a kompromisszumoktól, noha meg lehetett volna egyezni a kérdésben.

A szerződés értelmében Ukrajnának ki kell fizetnie legalább az évi tervezett átvétel 80 százalékát, emellett az át nem vett mennyiségért havonta bírságot kell fizetnie, amelynek mértéke április és szeptember között az ár 300 százaléka, október és március között a 150 százaléka. A szállítandó mennyiség legkésőbb a szállítás megkezdése előtt fél évvel módosítható, de legföljebb 20 százalékkal. Vagyis a most közzétett dokumentumban foglaltakkal a Naftogaz elkésett, és emellett több mint 20 százalékkal akarja csökkenteni az átvételt.

Ugyanakkor a Gazprom illetékesei még a télen elismerték, hogy a szerződésben vannak kibúvók, például nem világos, hogy a havi bírságok hogyan egyeztetendők össze minimum 80 százalék kifizetésével. Így ha a Gazprom minden egyes bírságot behajt, a másik fél akár 100 százalékot is fizethet. Igaz, idén Moszkva egyetlen bírságot sem követelt Kijevtől, és Vlagyimir Putyin kormányfő arra hivatkozott, hogy a gazdasági válság mindenkit sújt, ezért Moszkva nem szándékozik további terheket róni a partnerre.

A Vedomosztyi azt is kiszámolta: ha Moszkva jövőre is eltekint a havi bírságoktól, és csak az előirányzott mennyiség 80 százalékának kifizetését követeli meg, az is 1,8 milliárd dollárral többet jelent 2010-ben a Naftogaznak, mint amennyit a most nyilvánosságra került előjelzés szerint gázvásárlásra szán.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!