Szupernyeremény az olasz büdzsében

2009.08.18. 07:08
Egy biztos nyertese már van az Európa eddigi legnagyobb nyereményével kecsegtető olasz lottónak: a költségvetés mintegy 750 millió eurót (205 milliárd forintot) keresett szerencsejátékon az elmúlt hat hónapban.

A magyar öttalálatosnál sokkal kisebb esélyekkel megnyerhető Superenalotto jackpotja a tegnap esti húzáson már 135,9 millió euróra (192 millió dollárra, vagyis mai árfolyamon számolva 37 milliárd forintra) rúgott - tavaly október óta ugyanis senkinek sem sikerült eltalálnia a hat nyertes számot a szelvényen levő 90-ből.

Az olaszországi játékosok az utóbbi fél évben durván 1,5 milliárd eurót költöttek a Superenalottón kívül más szerencsejátékokat is üzemeltető Sisal S.p.A. szelvényeire, ennek nagyjából a felét kapja meg a kincstár, 38 százalékát fordítják a nyereményekre, 8 százalék jut az értékesítőknek, 4,5 százalék kerül a Sisal kasszájába. A föl nem vett nyeremények az államot gyarapítják, idén eddig 7 millió eurót tett ki ezek összege a szerencsejáték-iparra szakosodott Agipronews információi szerint.

Annak azonban kicsi a valószínűsége, hogy a mostani jackpotért nem jelentkezik senki: a csaknem 140 millió euró egy átlag olasz életkeresetének a 137-szerese, így nem csoda, hogy manapság már nagy közösségek állnak össze egy-egy győztesnek vélt kombináció megjátszására, de arra is volt példa, hogy egy város önkormányzata szólított fel kollektív játékra. Megmozgatta a lehetőség a külföldiek fantáziáját is: Németországból például charterjáratot szervezett az egyik bulvárlap, a Riminibe érkező 140 turista hatalmas vacsorán drukkolhat, hátha végül Lipcsébe vagy Hamburgba kerülnek az adómentesen hazavihető olasz eurómilliók.