Már 81 amerikai bank csődölt be idén

2009.08.23. 18:02 Módosítva: 2009.08.23. 18:08
Az 1990-es évek eleje óta nem volt példa arra, hogy egy komoly eszközértékkel bíró, és bajba jutott bankot egy nem amerikai bank szerezzen meg. A 13 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Guaranty Bank esetében viszont éppen erről van szó, az amerikai Szövetségi Betétbiztosító bejelentése szerint ugyanis a bank fiókjait és eszközeit a spanyol érdekeltségű BBVA Compass veszi át. A hétvégén négy bankcsőddel gazdagodott az amúgy sem rövid lista, ebben az évben pedig már 81 csődnél tartunk, miközben 2008 egészében 25-öt láthattunk.

A hétvégén négy bankkal, nyolcvanegyre emelkedett a 2009-ben csődbe jutott bankok száma. Az amerikai Szövetségi Betétbiztosító (FDIC) által védelem alá vont szereplők között pedig találhatunk egy igazán nagy halat is - számol be a Portfolio.hu. A Texasi illetőségű Guaranty Bank a június 30-i állapot szerint 13 milliárd dolláros eszközértékkel rendelkezett, aminek a nagyobb részét a spanyol tulajdonban álló BBVA Compass veszi majd át - írja a Marketwatch.

A spanyol bank nem vállalt túl nagy kockázatot az átvétellel (a csőd a 11. helyet foglalja el az összesített amerikai listán), hiszen a megegyezés értelmében a 13 milliárd dolláros vagyonból csak 12 milliárd dollárt kell átvennie, az amerikai állam pedig garanciát vállalt az esetlegesen bedőlő hitelekre. A hírek szerint a 9,7 milliárd dolláros nagyságrendre tehető kockázatos hitelállomány nagyobb részéért nem a BBVA-nak kell vállalnia a felelősséget, 2,3 milliárd dolláros veszteségig ugyanis az állam 80 százalékot áll, a plafon fölött pedig 95 százalékot.

Az ügy egyik érdekessége, hogy már a hét elején kiszivárogtak információk a leendő átvételről, azonban az FDIC megvárta a pénteket a bejelentéssel. Ez azért jó hír, mivel a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat erősíti meg, hogy nem kellett sietősen túladni a bankon, hanem még az is megengedhető volt, hogy néhány napot várjanak ezzel (lassan már hagyománnyá válik, hogy hétvégenként szerzünk tudomást a csődökről).

A másik érdekesség, hogy utoljára 1991-ben fordult elő, hogy egy külföldi illetőségű bank szerezte meg a csődbe jutott bank eszközeit és forrásait. Az FDIC részéről ez valószínűleg jelzésértékű is lehet, a jövőben ugyanis minden bizonnyal még több bankcsődöt is láthatunk. Az RBC Capital Markets elemzői szerint például a következő három-öt évben több mint ezer bankcsődre kell majd felkészülnünk.

A Guaranty Bank átvételével a BBVA 103 Texasi és 59 Kaliforniai fiókot nyer meg, amivel összességében 767 fiókot fog üzemeltetni, a 49 milliárdos eszközértékével pedig az ország 15. legnagyobb kereskedelmi bankja lesz.

És akkor a többiekről

A Guaranty Bankon kívül még három bank ment csődbe. A 78. csőd az Atlantai Ebank, az összes eszköze 143 millió dollárt tesz ki, amit a megegyezés értelmében a Stearns Bank vesz át. Sorban a következő a First Coweta, eszközértéke 167 millió dollár, a megmentő pedig a United Bank. A 80. csőd a CapitalSouth Bankhoz köthető, eszközei 617 millió dollárt tesznek ki, az átvevő pedig az Iberiabank.