Dolgozói felét elküldi a román államvasutak

2009.08.24. 18:47 Módosítva: 2009.08.24. 18:52
Újabb elbocsátások lesznek a román államvasutak (CFR) személyszállító részlegéből - közölte Radu Berceanu román közlekedési miniszter. A helyzet nehézségét azzal érzékeltette, hogy elmondta: a vasút vezetősége már hitelt akar felvenni, különben talán nem lehetne kifizetni a jelenlegi állomány bérét.

A hétfői romániai lapokban idézett tárcavezető szerint minél hamarabb tárgyalóasztalhoz kell ülniük a jelenleg nyári szabadságukat töltő szakszervezeti vezetőkkel a tervezett elbocsátások megtárgyalása érdekében.

Berceanu szerint már így is késésben vannak, hiszen a CFR személyszállító részlege hitelhez akar folyamodni a bérek kifizetése végett. A tárcavezető nem részletezte, hogy mekkora kölcsönről van szó, de leszögezte, hogy ezt nem lehet a végtelenségig folytatni.

Az államvasutak CFR Marfa nevű teherszállító, valamint az infrastruktúra karbantartásáért felelős részlege is súlyos anyagi nehézségekkel küszködik.

Mihai Frasinoi, a CFR Marfa vezérigazgatója szintén hétfőn közölte, hogy a 17 400 dolgozót foglalkoztató vállalatnak az idén el kell bocsátania az alkalmazottak felét a vállalat költségvetésének kiegyensúlyozása érdekében. Ez 8700 embertől való megválást jelent. A vállalatnak idén eddig 50 százalékkal csökkentek a bevételei a gazdasági válság miatt. A CFR Marfa július egytől 7000 embert kényszerszabadságra küldött.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt kérte Romániától, hogy készítse elő az állami vállalat jövő évre tervezett privatizálását.