Az arabok legyőzték Izraelt

2009.09.18. 20:56
Az izraeli nukleáris tevékenység miatti aggodalmat hangoztató határozatot fogadott el pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közgyűlése arab és harmadik világbeli országok támogatásával, nyugati ellenzés mellett.

18 év után először sikerült keresztülvinniük Izraelt marasztaló nem kötelező erejű határozatot az arab országoknak. A 150 tagú szervezet jelenlévő küldöttei 49 szavazattal 45 ellenében, 16 tartózkodás mellett fogadták el a szöveget. A határozat szorgalmazza, hogy Izrael engedélyezze a NAÜ vizsgálatait minden nukleáris létesítményében és csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez (NPT).

David Danieli izraeli NAÜ-nagykövet "nyíltan ellenségesnek" nevezte a pénteki szavazást, Irán képviselője, Ali Asgar Szoltaníje ellenben diplomáciai győzelemként üdvözölte az eredményt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt években és ezúttal is azzal érveltek, hogy a határozat káros hatással lehet a közel-keleti béketárgyalásokra. Emellett rámutattak, hogy csütörtökön a közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, amely az egész Közel-Keletet, így Izraelt is arra ösztökélte, hogy határolódjon el az atomfegyverek használatától. Nézetük szerint Irán jelenti a legnagyobb nukleáris fegyverkezési kockázatot a térségben, az iszlám köztársasághoz hasonlóan szintén NAÜ-vizsgálat alatt álló Szíriáról pedig azt gyanítják, hogy titkos nukleáris létesítményt működtetett. Iszlám országok álláspontja szerint viszont Izrael jelenti az igazi veszélyt a békére a Közel-Keleten.

Izrael azon kevés országok egyike, amelyek nem írták alá az NPT-t. Elterjedt vélekedés, hogy atomfegyver birtokában van, de Izrael ezt soha nem erősítette meg és nem is cáfolta. A témát legutóbb 1991-ben tűzték szavazásra, akkor szintén Izraelt elmarasztaló szöveget fogadtak el. Azóta megnövekedett tagságban a nyugati országok nukleáris tevékenységét kritikusan szemlélő harmadik világbeli országok aránya.