Jobb nem is történhetett volna a klímavédelemmel, mint a válság

2009.09.22. 07:11 Módosítva: 2009.09.22. 07:22
Páratlan sikert ért el a világ az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentéséből.

A novemberben publikálandó éves beszámolóba (World Energy Outlook) kerülő tanulmány szerint az idén negyven éve nem látott mértékben mérséklődik a fosszilis anyagok elégetéséből fakadó szén-dioxid-kibocsátás - az egyetlen szépséghiba az, hogy ez nem a dicséretes önkorlátozásnak köszönhető, hanem a globális válságnak. Annak viszont igencsak: még a hetvenes évek végi olajválságot követő 1981-es recesszióban sem mutatkozott ilyen léptékű csökkenés. Most nem csupán az ipari termelés esett vissza, hanem a szűkülő kereslet, illetve a hitelezés eldugulása nyomán elmaradt egy sor tervezett beruházás, köztük széntüzelésű erőművek építése is.

Ezzel párhuzamosan a kormányzati erőfeszítések is egyre eredményesebbek - hangsúlyozza a Financial Times által megszerzett jelentés. Az IEA becslése szerint a kibocsátás mérséklődésének mintegy negyede köszönhető a szabályozásoknak, ilyen arányt eddig soha nem értek el. Különösen nagy hatásuk van azoknak az erőfeszítéseknek, amelyekkel az EU el akarja érni, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkentse a saját kibocsátását, valamint az USA új gépkocsi-kibocsátási szabványainak, illetve Kína energiahatékonysági politikájának. Az IEA vezető közgazdásza, Fatih Birol ugyanakkor figyelmeztetett: a most kialakult új helyzet, amelyben megváltozott az energiaigény és elhalasztottak számos energiaipari beruházást, csak akkor nyeri el igazi értelmét, ha a világ ki tudja használni ezt az egyszeri lehetőséget és megállapodásra jut a decemberi koppenhágai klímaértekezleten.