90 százalékos jövedelemelvonás Szlovéniában

2009.09.25. 07:06
Bruttó jövedelmük alig 10 százalékát vihetik ezentúl haza Szlovéniában az állami cégek és az állami támogatást igénybe vevő magánvállalatok jól fizetett alkalmazottai.

Egy szerdán elfogadott törvény értelmében 49 százalékos különadót kell fizetniük azoknak a munkavállalóknak, akiknek a havi fizetése meghaladja a 12 500 eurót (3,4 millió forint) és állami vállalat vagy olyan magáncég alkalmazottai, amely a gazdasági válság miatt állami támogatásra vagy hitelgaranciára szorul. (Júliusban az átlagos havi nettó bér 922 euró volt Szlovéniában.) A sarcot kivetik az évi 25 ezer eurónál nagyobb bónuszokra és a 75 ezer eurónál nagyobb végkielégítésekre is.

Ezek a jövedelmek alapból 41 százalékkal adóznak, tehát a különadóval együtt 90 százalék lesz rajtuk a teher - a Reuters szerint ez az egyik legmagasabb a világon. A különadót visszamenőleg 2009. január 1-jétől kell megfizetni és 2010 végéig életben marad, illetve addig, amíg az adott vállalat állami pénzből működik.

Szlovénia az elmúlt két évben az eurózóna leggyorsabban növekvő tagjai közé tartozott, de a globális válság kemény csapást mért gazdaságára: 2009 első félévében 8,8 százalékkal csökkent a GDP. Az év eleje óta folyamatosan emelkedik a munkanélküliség - júliusban 9,4 százalékos volt -, és az országban több tüntetés volt amiatt, hogy a bajban levő vállalatok vezetői továbbra is magas fizetéseket kapnak. A parlamentben az összes párt támogatta a törvénytervezetet, amelyet végül nagy többséggel fogadtak el.