Razzia az európai gyógyszergyártóknál

2009.10.07. 15:18

Ismét váratlan ellenőrzéseket tartott az Európai Bizottság a hét elején európai uniós gyógyszeripari cégeknél, mert azt gyanítja, hogy a szektorban a versenyt zavaró üzlet gyakorlatokat folytatnak, és néhányan vezető pozíciójukkal is visszaélnek - jelentette be a testület szerdán Brüsszelben közleményben.

A bizottság nem nevezte meg, mely vállalatokról van szó, de sajtóértesülések szerint a francia Sanofi-Aventis és Teva, illetve a svájci Novartis is az érintett cégek között található. Az Európai Bizottság az elmúlt hónapokban több ízben razziázott gyógyszercégeknél annak a nagyszabású vizsgálatnak a keretében, amelynek célja kideríteni, hogy miért lassú az eredetinél olcsóbb, úgynevezett generikus gyógyszerek piacra kerülése, illetve új gyógyszerek megjelenése.

Neelie Kroes versenyügyi biztos júliusban azt is bejelentette, hogy a bizottság szigorítani fogja a gyógyszerágazat ellenőrzését.

A generikus gyógyszerek két évvel piacra kerülésük után átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak, mint az eredeti termék volt korábban. A bizottság nemrégiben lezárult vizsgálata szerint a fogyasztók számára eurómilliárdos nagyságrendű megtakarítást jelenthetne, ha nem késlekedne az olcsóbb gyógyszerek megjelenése.

Brüsszel korábban azt is megállapította, hogy sok esetben a gyártók magatartása, a generikus termékek engedélyezési folyamatának agyafúrt lassítása okozza a késlekedést.