Sztrájk a párizsi Orly repülőtéren

2009.10.14. 12:55 Módosítva: 2009.10.14. 13:05
Az utasok beszállítását és a repülőgépek takarítását végző Servisair dolgozóinak sztrájkja miatt szerda reggel óta jelentős a fennakadás a párizsi Orly repülőtéren. Több légitársaság törölte járatait, köztük az easyJet Budapestre közlekedő gépe sem szállt fel.

A 436 főt foglalkoztató Servisairnak két hét múlva megszűnnek a működési engedélyei, és az Europe Handling veszi át a földi szolgáltatások ellátást a repülőtéren. A dolgozók sorsa egyelőre bizonytalan, ezért hirdettek szerda reggel munkabeszüntetést, és a nap folyamán tüntetésre is készülnek a repülőtéren.

A budapesti járatok közül jelenleg csak az easyJet-et érinti a sztrájk, a Budapestre 13.35 órakor érkező járatot törölték - közölte a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport az MTI-vel.

A sztrájk miatt a szolgáltatóhoz tartozó 15 légitársaság egy része más repülőterekre átirányította, egy részük, köztük az easyJet, törölte járatait. Budapestre 11 óra 45 perckor kellett volna elindulnia a EZS4233 számú járatnak.

A Servisair többek között az easyJet, a Royal Air Maroc, az Atlas Blues, az Air Méditerrannée, a Cuban Airlines, a Syrian Airlines, az Air Mauritanie, az Air Mali és az Air Caraibes légitársaságok párizsi handling cége.

Emmanuel Brun, a Servisair igazgatója a Le Parisien című napilapnak elmondta: az engedélyeztetést a közlekedési minisztérium és a francia polgári légiközlekedési igazgatóság (DGAC) hatáskörébe tartozik. Párizsban három cég végezhet földi kiszolgálói munkát a repülőtereken. A Servisair vezetője azt állítja: nem tudja, miért nem hosszabbították meg az engedélyeiket.

A párizsi repülőterek (ADP) igazgatósága jelezte, hogy nem az ő hatáskörébe tartozik a konfliktus kezelése, s arra kérte az utasokat, hogy közvetlenül a légitársaságoknál érdeklődjenek a járataikról.