A McDonald's otthagyja Izlandot

2009.10.27. 12:49
Big Mac nélkül marad Izland: a McDonald's ugyanis vasárnap búcsút int a szigetországnak. Az Izlandon működő éttermek, szám szerint három, a gazdasági válság miatt zárnak be.

A recesszió miatt jelentősen emelkedett a híres szendvicsek ára, egy Big Mac már 650 koronába (1000 forint) kerül, ahhoz viszont, hogy profit is származzon az üzletből, 20 százalékkal kellene emelni az árakat.

"A gazdasági helyzet miatt túl sokba kerül már nekünk az üzlet" - mondta a reykjaviki éttermek tulajdonosa. A működtetők dolgát az is megnehezítette, hogy az amerikai vezetőség előírása szerint import termékekből kell készíteni az ételeket. Az izlandiak tehát valójában német sajtburgert fogyasztanak.

Bár az éttermek látogatottsága jó, az Izlandot súlyosan érintő válság miatt a helyi "mekik" költségei kétszeresére emelkedtek.

A gyorséttermek helyén továbbra is falatozók működnek majd, az étlapon szereplő ételek azonban a jövőben izlandi alapanyagokból készülnek.

A McDonald's 1993-ban jelent meg Izlandon, elsőként David Oddsson akkori miniszterelnök haraphatott bele a jelképnek számító Big Mac szendvicsbe.