Amália
12 °C
19 °C

Új mérőszámot fejlesztenek ki a GDP helyett

2009.10.28. 07:19
A jólét gazdasági, társadalmi és környezeti tényezőket egyaránt figyelembe vevő, új mérőszámának kidolgozásáról egyeztetnek szakértők a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) négynapos dél-koreai fórumán. Az új mérőszám a GDP egyeduralmát hivatott megdönteni.

A fórum azt követően ült össze, hogy a húsz vezető ipari és felzárkózó gazdaságot tömörítő G20 vezetői szeptemberi csúcstalálkozójukon a jólét mérésére alkalmas új statisztikai mérőszám kidolgozását sürgették. José Ángel Gurría, az OECD főtitkára dél-koreai beszédében hangsúlyozta: az életminőséget jobban megragadó, új jóléti indikátorok kidolgozására van szükség. Rámutatott: ennek elmaradása esetén bizalmi válság alakulhat ki, amely alááshatja az emberek piaci intézményekbe, és magába a demokráciába vetett hitét. "A globális gazdasági válság felfedte azt az egyre táguló szakadékot, amely a hivatalos statisztikák és az emberek szubjektív életszínvonal-érzékelése között tátong" - fogalmazott Gurría.


Az OECD-fórumon megvitatják a Nicolas Sarkozy francia elnök által tavaly összehívott szakértői tanács alternatív jóléti mérőszámokra vonatkozó javaslatait is. A többek között a közgazdasági Nobel-díjas Joseph Stiglitz és Amartya Sen kézjegyét viselő, szeptemberben közzétett jelentés olyan indikátort ajánl, amely figyelembe veszi a szabadságjogok érvényesülését, a biztonsági helyzetet, az emberek elégedettség-érzetét, valamint gazdasági és ökológiai tényezőket is. Gurría beszédében biztatónak nevezte, hogy egyre erősödik a politikai szándék az új típusú mérőszámok kidolgozására.
A GDP leváltásának úttörője a Himalájától keletre fekvő kis ázsiai ország, Bhután volt, amely az 1970-es években deklarálta, hogy fejlődésének célja a bruttó nemzeti boldogság (Gross National Happiness) növelése.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.