Az USA-ban vége a recessziónak

2009.10.29. 13:56 Módosítva: 2009.10.29. 14:08
2009 harmadik negyedévében 3,5 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság, ami pozitív meglepetést okozott, az elemzők többsége 3,2 százalék körüli értékre számított. Bár a konszenzust az adat nem olyan hatalmas mértékben múlta felül, a nemzetközi piacok igen nagyot ugrottak a hírre: a BUX stagnálásból 1 százalékos pluszba ugrott, az OTP részvényein több mint 100 forintot rántottak felfelé.

A kereskedelmi tárca frissen napvilágot látott jelentése alapján egyértelmű, hogy a kormányzat gazdaságélénkítő intézkedései hatásosak voltak: a recesszió véget ért az USA-ban. Bár a munkaerőpiaci problémák továbbra is súlyosak és még mindig megoldásra várnak, technikai értelemben a recessziónak vége.Az Equilor gyorselemzése emlékeztett: utoljára a 2007-es második negyedévben teljesített ilyen szinten a gazdaság. A tényadat azonban önmagában is figyelemre méltó, tekintve, hogy az elmúlt közel tíz év átlagos növekedése alig haladta meg a 2 százalékot évesítetten az USA-ban.

A július-szeptemberi időszakban a növekvő fogyasztásnak és az emelkedő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően (évesített negyedéves alapon) 3,5 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság. A plusz 3,5 százalékos érték amellett, hogy felülmúlta az elemzői várakozásokat az elmúlt két év legmagasabb értékének számít.

Az amerikai GDP alakulása 2006 első negyedévtől, negyedéves, évesített ütem, százalékban
2006 első negyedév 5,4
2006 második negyedév 1,4
2006 harmadik negyedév 0,1
2007 első negyedév 1,2
2007 második negyedév 3,2
2007 harmadik negyedév 3,6
2008 első negyedév -0,7
2008 második negyedév 1,5
2008 harmadik negyedév -2,7
2009 első negyedév -6,4
2009 második negyedév -7
2009 harmadik negyedév 3,5
Forrás: USA Kereskedelmi Minisztérium, Equilor

Az egyes komponensek terén mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy gyakorlatilag a nettó export és a kormányzati kiadások kivételével minden egyes komponens hozzájárulása javult az előző negyedévhez képest - áll az Equilor jelentésében. Különösen a fogyasztás illetve a beruházás terén látható komolyabb javulás, hiszen ahogy azt várni lehetett, az amerikai gazdaság közel 70%-át adó fogyasztás hozzájárulása volt a legnagyobb mértékű a negyedévben. Szembetűnő ugyanakkor, hogy csökkent a kormányzati kiadások növekedésre gyakorolt hatása a gazdaságösztönző intézkedések ellenére is. Mindez véleményünk szerint azzal magyarázható, hogy az ún. roncsprémium program a negyedév utolsó hónapjában már érvényét vesztette, így ennek elmaradó hatása látható feltehetően a kormányzati kiadások alakulásában.

A vártnál jobb GDP adatra Európa szerte megugrottak a piacok, bár a német DAX továbbra is mínuszban van, a BUX lendületesen emelkedik, újabb napi csúcsokat döntve. A hazai index 1,3 százalékkal van a tegnapi zárószint felett, ebben leginkább az OTP nekiiramodása játszik szerepet. A bankpapírok ma reggel még 3-5 közötti mínuszban is jártak, most pedig 3,5 százalékos felértékelődést mutatnak. Az osztrák tőzsde is szépen erősödik, itt is a bankszektor húzza a piacot, a Raiffeisen 3,4, az Erste pedig 2,7 százalékkal emelkedik.

Az amerikai határidők is lendületet vettek az adat megjelenését követően, a Dow futures már 60 pontos pluszban tartózkodik. Ezek alapján a tengerentúlon is mérsékelten pozitív nyitás várható, 4 napi folyamatos esés után.

Ma több vállalati gyorsjelentés is érkezett az USA-ból, a Procter & Gamble harmadik negyedéves számai bevétel szintjén megfeleltek, egy részvényre jutó profit tekintetében viszont felülmúlták a várakozásokat. További pozitívum, hogy a menedzsment kismértékben felfelé módosította 2010-es pénzügyi évére vonatkozó bevételvárakozásait. A papírok 1,5 százalékkal értékelődtek fel a nyitás előtti kereskedésben.

A munkaerőpiacon nem rózsás a kép

Az október 23-ával végződő héten tovább folytatódott a heti szinten először munkanélküli segélyért folyamodók számának csökkenése az USA-ban, azonban a csökkenés dinamikája elmaradt a korábbiaktól. Az 530 ezer fős tényadat továbbra sem mutat abba az irányba, hogy a munkaerőpiac rövid időn belül stabilizálódni tudna. A tartósan munkanélküli segélyben részesülők száma ellenben tovább esett. Az 5,797 millió tartósan állástalan 2009 márciusa óta nem látott alacsony szintnek minősül.

Kérdés ugyanakkor, hogy nem fordul e visszájára a jelenlegi emelkedő trend kicsivel később amiatt, hogy a jobb adat miatt a fiskális és monetáris ösztönzőintézkedéseket hamarabb fogják visszavonni, ami a likviditási rallytól elszívná az üzemanyagot, kommentálta a hírt Sörös Csaba, a takarékbank elemzője. Még korai lenne kijelenteni, hogy a recessziónak vége és mehet tovább a rally.