Már százhúsz amerikai bank dőlt be

2009.11.09. 06:48
A pénteki pocsék foglalkoztatási adatok után ismét rossz hír érkezett Amerikából: újabb öt bank ment csődbe a múlt héten, így 120-ra nőtt a válság idei áldozatainak száma az országban. A Szövetségi Betétbiztosító (FDIC) eheti listáján szerepel egy olyan bank is, amely részesedett a bankmentő csomagból (TARP).

A United Security Bank (Sparta), a Home Federal Savings Bank (Detroit), a United Commercial Bank (San Francisco), a Gateway Bank (St. Louis) és a Prosperan Bank (Oakdale) bukásával a CIT Group hét eleji reorganizációs csődvédelmét nem számítva 120-ra emelkedett a banki áldozatok száma idén az USA-ban.

Közülük a United Commercial bukása talán a legfájdalmasabb, ez a bank ugyanis Amerika-szerte rendelkezett fiókokkal, sőt, Hong Kongban és Shangai-ban is megvetette lábát, ráadásul tavaly 299 millió dolláros kormányzati mentőcsomagban részesült. A mostani csőddel az FDIC-nek 1,4 milliárd dollárt kell kifizetnie. A bank 11,2 milliárd dollárnyi eszköz- és 7,5 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkezett október végén, ezeket a kaliforniai East West Bank veszi át. A többi négy bank állományainak új tulajdonos kezébe történő átadása mintegy 132,7 millió dollárjába kerül az FDIC-nek.