Jövőre jön az igazi válság?

2009.11.11. 07:39
Meglehetősen borúsan látja a következő egy évet a Société Generale elemzője, Albert Edwards szerint a gazdasági felépülés csak átmeneti, jövőre pedig újra recesszióba fog esni a világgazdaság. Emiatt pedig a nevetségesen magas értékeltségi szinteken tanyázó részvények zuhanni fognak, méghozzá a 2009 eleji szintek alá. Az elemző szerint még az agresszív kamatvágások sem tudták megmenteni a Nyugatot az elvesztegetett évtized rémképétől, a hab a tortán pedig a defláció lehet, aminek nem is olyan kicsi az esélye.

A Société Generale elemzője, Albert Edwards szerint a részvénypiacokon megfigyelhető fellángolás csak átmeneti lesz, jövőre pedig újabb mélypontot üthetnek meg a részvényindexek, hiszen a világgazdaság újra recesszióba kerül - írja a CNBC. Edwards szavára azért adnak, mivel az ázsiai válságot megjövendölte. A SocGen szakértője már régóta kritizálja a nyugati jegybankokat, mivel szerinte az extrém kamatcsökkentésekkel sem tudták megmenteni a "Nyugatot" Japán elvesztegetett évtizedétől.

Edwards szerint nem mondhatják azt, hogy a befektetők ne vegyenek részt a raliban, hiszen egy alapkezelőt ezért kirúgnának, azonban ettől még nyugodt szívvel mondhatja, hogy legyünk óvatosak, és ne vegyük életbiztosításnak a kilábalást.

A SocGen szakértője Japánért is aggódik, hiszen a világ második legnagyobb gazdaságának komoly összegeket kell a gazdasági növekedés fenntartására fordítania, a következő évben pedig megcsappanhat a jelenlegi kamatszintek mellett a kötvénykereslet, ergo a jövőben nőnie kell majd a hozamoknak. A potenciálisan magasabb kötvényhozamok pedig arra sarkallhatják a japán befektetőket, hogy a külföldi befektetések helyett a hazait válasszák.

Edward véleménye szerint az infláció helyett a deflációtól kellene jobban tartani, hiszen, ha a jövő évben újra recesszióba fordulnak a fejlett országok, és a maginfláció fél százalék körül lesz, akkor minden adott a deflációs pánikhoz. Kína esetében meglehetősen sarkos véleményének adott hangot az elemző, szerinte recesszióba fog süllyedni az ország, a túlzott növekedési sztori pedig szerinte csak "beteg tréfa".

A korábbiak fényében már nem is lepődhetünk meg, ha Edwards a részvények jelenlegi értékeltségét nevetségesen magasnak tartja, azonban a tavalyi zuhanások miatt már kevésbé pesszimista, mint mondjuk két évvel ezelőtt. Ez azonban nem ment minket meg az új mélypontoktól, legalább is a szakértő szerint.