Az adócsökkentést is elintézte a válság

2009.11.12. 07:00
Tizenhárom év után először nem csökkentek a vállalatok adóterhei. Az unióban átlagosan 23,3 százalék a cégek adóterhelése - ismerteti a Világgazdaság a KPMG felmérésének eredményét.

Véget vetett a nemzetközi pénzügyi válság az európai országok közötti adóversenynek - írja a Világgazdaság. A KPMG friss tanulmányát idézve megállapítja: tizenhárom év után idén először nem csökkent a vállalatok nyereségadó-terhelése. Ez az adóteher az EU-ban jelenleg 23,3 százalékos szinten van.

A lap azt írja, hogy a korábban a befektetők csalogatására használt adócsökkentések azért torpantak meg, mert a globális válság miatt a költségvetésekban komoly hiányok keletkeztek.

Sőt, nemhogy csökkennének, bizonyos esetben nőnek is a céges adóterhek. Nemcsak Európában, az Egyesült Államokban is meg-megszüntetnek olyan korábbi kedvezményeket, amelyek a hazai vállalatok versenyképességét, illetve az illető ország vonzerejét voltak hivatottak növelni.

A lap példaként említi, hogy Franciaország a jövőben 50 százalékos büntetőadót vet ki az olyan pénzügyi transzferekre, amelyeket hazai konszernek bonyolítanak a cég központja, illetve valamelyik adóparadicsomban bejegyzett leányvállalata között, de Németországban is folytatódik az adóparadicsomok elleni harc. Eric Woerth francia költségvetési miniszter a pontos szabályozás érdekében évente frissítendő listát állít össze az olyan államokról, amelyek vagy nem kötöttek egyezséget Párizszsal az adóinformációk cseréjéről, vagy esetleg nem tartják be a megállapodást.

A KPMG szerint általános tendenciaként figyelhető meg, hogy a különböző országok közötti adózási eltérések egyre inkább szűkülnek. Az európai államok pedig egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az alacsony elvonásokkal kecsegtető Írországra, Hollandiára és Svájcra. Utóbbi egyébként a kantonok egymás közti adóversenye miatt továbbra is az adómegkerülők elleni harc középpontjában van - olvasható a VG-ben.