Szomáliában megalakult a kalóztőzsde

2009.12.02. 07:39
Tőzsdét alapítottak a szomáliai kalózok egyik kulcsfontosságú városukban, Haradheere-ben. Jelenleg már 72 vállalat részvények érhetőek el mindenki számára, aki a kalózkodásba kíván befektetni.

Szomália kalózainak fő rejtekhelyén, Haradheere városában egy tőzsdét állítottak fel a kalózok, amellyel a hajóeltérítéseket akarják finanszírozni. Az erősen felfegyverzett kalózok hajókat támadnak meg az Indiai-óceánon és a stratégiai fontosságú Ádeni-öbölben, amely Európát és Ázsiát köti össze a Vörös-tengeren keresztül.

A fosztogató bandák több tízmillió dollárra tettek már szert a régióban és a felsorakozó haderők csak azt tudták elérni, hogy más területen vadásszanak. Működésük finanszírozókra talált nemcsak Szomáliából, de más országokból is. A csoportok most elhatározták, hogy felállítanak a tőzsdét befektetéseik menedzselésére.

Egy volt kalóz beszélt a Reutersnek a tervről. Szerinte ez egy megfelelő módja annak, hogy a helyi közösségek támogassák működésüket a veszélyek ellenére is. Négy hónappal ezelőtt határozták el a tőzsde megalapítását, kezdetben 15 vállalattal indult, jelenleg 72 céget tömörít, ezek közül pedig 10 sikeresen vitt véghez kalózakciókat.

"A részvények mindenki számára elérhetőek, akik készpénzzel, fegyverekkel, vagy használható anyagokkal támogatni tudják őket" - közölte a Reuters forrása. A tőzsde a nap 24 órájában nyitva van. Az egyik magánbefektető azt közölte, hogy 75 000 dollárt keresett 38 nap alatt, amióta az egyik vállalat tulajdonosa lett.

Haradheere városa egykor kis halászfalu volt, most pedig a szomáliai kalózok legfontosabb székhelye.