Váratlanul bezzegország lettünk

2009.12.11. 17:22
Magyarország költségvetési kiigazítási folyamata a legjobb példa, amelyet Görögország követhet - áll az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport pénteken Londonban megjelent elemzésében. A JP Morgan nem sokkal azután adta ki helyzetértékelését, hogy a héten a Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - megvonta Görögországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósbesorolást, a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Görögország az első olyan euróövezeti tagállam, amelynek adóskockázati besorolása a közepes befektetői "BBB" sávba került át valamely nemzetközi hitelminősítőnél.

Ismerős helyzet

A JP Morgan londoni részlegének pénteki összehasonlító elemzése szerint Görögország helyzete sokban emlékeztet arra a helyzetre, amellyel a közép-kelet-európai országok szembesültek a pénzügyi válság tavaly őszi kitörése után.

Most már azonban egyetlen közép-kelet-európai gazdaságnak sem olyan rosszak a költségvetési mutatói, mint Görögországnak. A görög államháztartás strukturális deficitje az uniós bizottság előrejelzése szerint az idén eléri a hazai össztermék (GDP) 12,6 százalékát, miközben az így számolt hiány Romániában várhatóan 7,1 százalék, Lettországban 6,4 százalék, Magyarországon pedig 2,2 százalék lesz - áll az elemzésben.

Még nálunk is rosszabb helyzetben

A JP Morgan szerint a GDP-arányos közadósság-ráta a térségen belül Magyarországon a legmagasabb, várhatóan eléri a 79 százalékot, ám ez is eltörpül a Görögországban valószínűsített 113 százalék mellett.

A ház pénteki londoni elemzésében azt írja: "történelmi perspektívában tekintve" talán a magyarországi költségvetési konszolidáció a legjobb példa Görögország számára. Magyarország ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási deficitje a 2006-ban mért 7 százalékról tavaly 0,9 százalékra csökkent, az idén pedig az így számított elsődleges egyenleg várhatóan 2 százalékos többletbe fordul.

Ez évente átlagosan 3 százalékpontos javulásnak felelt meg az elmúlt három év során, amivel Magyarország valószínűleg Európa legambiciózusabb költségvetési kiigazítását hajtotta végre. "Nagyjából ez az a szigorítási mérték", amelyre Görögországnak is szüksége lenne - áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

Rontanak

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi időben egymás után rontják az euróövezeti gazdaságok hitelképességi osztályzatait, vagy azok kilátását. A hét elején - egy nappal azelőtt, hogy a Fitch Ratings leminősítette Görögországot - a Standard & Poor's is leminősítésre jelölte a görög adósosztályzatot.

A jelenlegi görög besorolás az S&P listáján "A mínusz", vagyis az elsőrendű "A" sáv alsó széle, és ha innen tovább romlik, Görögország ennél a hitelminősítőnél is átkerül a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" kategóriába.

Az euróövezeti alapító tag Írországot is sorra minősítik le a nagy hitelminősítők a közfinanszírozási helyzet súlyos romlása miatt. Az ír kormány egyik tagja nemrég egyenes utalást tett arra, hogy Írország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat, ha a jövő évi költségvetésben nem sikerül megfelelő mértékű kiadáscsökkentést érvényesíteni.

Kockázatosak, mint mi

A sorozatos leminősítések nyomán erősen romlik az érintett euróövezeti tagállamok adósságtörlesztési kockázatának piaci megítélése. Ennek elsődleges mérőszáma az e kockázat fedezetére szolgáló hitelpiaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása. Görögország CDS-díjszabása most már például nem sokban különbözik az euróövezeten kívüli Magyarországétól.

A CMA DataVision nevű vezető londoni piaci adatszolgáltató cégnél az MTI kérdésére pénteken elmondták, hogy a görög szuverén adósságra köthető CDS-tranzakciók díja az aznapi késői londoni kereskedésben 201,9 bázispont volt, vagyis minden 10 millió eurónyi görög államadósság piaci biztosítása évente csaknem 202 ezer euróba került.

A CMA DataVision adatai szerint a magyar szuverén adósságra köthető CDS-tranzakciók ára a pénteki késő délutáni londoni kereskedésben 226,0 bázispontra javult az előző záróban mért 229,3 bázispontról. A magyar CDS-díjszabás - amely tavasszal 630 bázispont felett tetőzött - az elmúlt hetekben járt 200 bázispont alatt is.