Még tíz évre elég az arany

2009.12.17. 09:37
A felszíni aranykészlet mennyisége ma 163 ezer tonna körül van a világon. Már csak nagyjából tíz évig van mit bányászni - jelentette ki az Arany Világtanács (WGC) térségi vezetője Shanghajban.

Albert L. H. Cseng (Cheng) a WGC távol-keleti régiót felügyelő vezérigazgatója elmondta, hogy az aranypiacon eddig mintegy 83 600 tonnát használtak fel ékszerkészítésre, ez a teljes mennyiség több mint a fele. Az egyéni befektetők kezében 27 300 tonna van.

A szervezet statisztikája szerint a különböző országok aranytartaléka 28 700 tonna körül van, ami az eddig kibányászott aranynak nagyjából 17 százaléka. Ipari feldolgozásban vagy más területen hasznosult 19 700 tonna.

Becslések szerint körülbelül 26 000 tonna arany még nincs feltárva. A források a kitermelés mai ütemét tekintve tíz év múlva kiapadhatnak – idézi a Hszinhua hírügynökség Csenget.

Kína az idén tavasszal jelentette be, hogy ezer tonna fölé nőttek a tartalékai. Ezzel az ország a világon az ötödik legjelentősebb aranytartalékkal rendelkező állama.

Az idén év eleji adatok szerint a bányászati kapacitást tekintve a világon - Dél-Afrikát megelőzve - Kína jár az élen évi 10 millió unciával. Jelentős termelő még Ausztrália, az Egyesült Államok, Peru, Oroszország, Indonézia és Kanada.