Vámháború Európa és Kína között

2009.12.23. 07:46 Módosítva: 2009.12.23. 07:57
Kína dömping-ellenes intézkedéseket hoz az EU-ból importált szénacél kötőelemekre - közölte a kínai kereskedelmi tárca szerdán. A kínai lépést megelőzően az Európai Unió meghosszabbította a dömpingvám kivetését a kínai bőr lábbelikre.

Az európai lépést követően a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője "határozott elégedetlenségének" adott hangot. Jao Csien közölte, hogy Kína a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fog fordulni a kínai vállalatok védelmében, és hozzátette: "a kereskedelmi protekcionizmus sérti a kölcsönös bizalmat és mindkét oldalon veszteséget okoz".

Az EU 2006-ban döntött a kétéves, 16,5 százalékos dömping-ellenes vám bevezetéséről, aminek felülvizsgálta 2008-ban kezdődött. A mostani brüsszeli döntés értelmében a kínai és a vietnami cipőkre további 15 hónappal meghosszabbították az importvámot.

"Nyugtáztuk, hogy az EU importőrök, kiskereskedők és több tagállam ellenezte a dömping-ellenes lépést és reméljük, hogy az unió tiszteli e tényeket és az európai emberek kívánságának megfelelően leállítja ezeket az intézkedéseket" - hangoztatta Jao Csien. A szóvivő szerint a nemzetközi pénzügyi válságból való kilábalás időszakában el kell kerülni a kereskedelmi protekcionizmust, helyette párbeszédre és az együttműködésre kell törekedni. "A kereskedelmi protekcionizmus sérti a kölcsönös bizalmat és mindkét oldalon veszteséget okoz" - húzta alá a szóvivő.

Az előzetes szabályozás szerint egyes kötőelemek esetében - mint például csavarok, csapszegek - december 28-től letétet kell fizetni, ennek mértéke - a termék normál ára és a dömping ár közötti különbözettől függően - 16,8 százaléktól 24,6 százalékig terjed.

Vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy a kínai szénacél kötőelemek gyártó iparának anyagi veszteséget okozott az európai dömping - áll a közleményben. A szénacél kötőelemeket jellemzően a gépkocsigyártásban, az elektronikai iparban, az elektromos eszközök gyártásánál és a gyáriparban használják.