Lezárták a SkyEurope ellen indított csődeljárást

2009.12.29. 15:15
A fizetésképtelenné vált szlovák-osztrák diszkont légitársaság, a SkyEurope ellen indított csődeljárást december 21-én elegendő vagyon híján lezárták - derül ki a hivatalos szlovák kereskedelmi közlöny kedden közzétett számából.

A csődeljárás beszüntetésének egyik oka az eljárási díj volt - közölte Pavol Adamciak bírósági szóvivő Pozsonyban a cseh CTK hírügynökséggel. Minél tovább tart az eljárás annál nagyobb összegre duzzad az eljárási díj és annál kevesebb esély nyílik a hitelezők kártalanítására. A csődeljárás beszüntetése ellen a hitelezők a hivatalos közlemény közzétételét követő 15 napon belül emelhetnek kifogást.

A SkyEurope fizetésképtelensége ügyében csalás miatt ismeretlen tettes ellen tavaly szeptemberben büntetőfeljelentést tett Bizon & Partners ügyvédi iroda részéről Juraj Bizon a szlovák Sme napilap internetes kiadásában jogellenesnek nevezte a döntést. Az ügyvédi iroda a légitársaság működésének beszüntetése előtt vásárolt repülőjegyeket.

A csődbiztos korábbi közleményei szerint a SkyEurope aktívái 5,7 millió euró körüli összegre rúgtak és az is többnyire utazási irodákkal szembeni behajthatatlan követelésekből állt.

A SkyEurope légitársaságot 2001-ben alapították. Terjeszkedését folyamatos hitelfelvételekkel finanszírozta a társaság és azóta nem zárt egyetlen nyereséges évet sem. 2009 júniusától a társaság csődvédelem alatt működött, majd 2009 szeptember 9-én megindult a felszámolás, mert a bécsi és a prágai repülőterek megtagadták a társaság gépeinek kiszolgálását. A repülőtereknek mintegy 10 millió euróval maradt adós a légitársaság.

Az eljárás megindításakor mintegy 280 ezer eladott, de már igénybe nem vehető jegy maradt a vásárlók nyakán. A társaság mintegy 500 alkalmazottja pedig ki nem fizetett bérek miatt maradt hoppon.

A légitársaság vezetősége ellen nyomozást indított mind a szlovák, mind az osztrák államügyészség. Ausztriában csalárd csőd és az értékpapír törvény megsértésének gyanújával folytatnak nyomozást.