A bankoknak vissza kell fizetni az állami támogatást

2010.01.13. 14:31

2010 végéig vissza kell fizetniük a megsegített európai bankoknak az állami támogatást, nem használhatják e pénzeket bónuszok kifizetésére - hívta fel a figyelmet parlamenti meghallgatásán a pénzügyiből várhatóan versenyügyi biztossá avanzsáló Joaquin Almunia. A spanyol politikus nem tervezi, hogy enyhítene az EU szigorú versenyügyi gyakorlatán a pénzügyi szektorban sem.

Még több tucat megoldatlan banktámogatási ügy fekszik az Európai Bizottság asztalán, új pozíciójában Almuniának ezeket is kezelnie kell - hívja fel a figyelet az EurActiv. Mint ismeretes, a Bizottság számos ügyben, ahol az állami intervenció miatt versenyjogi aggályok merülhetnek fel, szerkezetátalakítást követelhet meg az érintett intézményektől. A biztosjelölt szerint nagyon elővigyázatosnak kell lenni az exit stratégiák kialakításában is, ám valószínűnek tűnik, hogy az év végén le lehet zárni a bankmentésre életre hívott átmeneti programokat.

Egyetértve elődjével Almunia kijelentette, hogy egyes kisegített intézményeknek eszközeladáshoz kell folyamodniuk, hogy vissza tudják fizetni az állami segélyt, ami azt jelenti, számos befektetésből ki kell, hogy vonuljanak a bankok. Minden megsegített banknak életképes üzleti modellel kell bizonyítania, hogy a válság után is egészséges marad pénzügyileg. Almunia első prioritása - mint mondta - az, hogy elkerüljék az erkölcsi kockázat problémáját, vagyis aki rosszat tesz, ne kapjon támogatást. Az érvényben lévő bírságszabályok egyébként szerinte most is visszatartó erejűek, így egyes nagy lobbicsoportok akaratával szembemenve Almunia előnyben részesíti ezeket más szankciókkal szemben. Az egészséges üzleti modelleket viszont jutalmazni kell - hívta fel a figyelmet.

Az Európai Bizottság eddig mindössze három esetben szabott ki maximális (vagyis az éves bevétel 10 százalékának megfelelő) bírságot.