Obama megsarcolja a bankokat

2010.01.14. 19:37 Módosítva: 2010.01.14. 19:58
Vissza akarják kapni a 2008-ban a válságba került nagyvállalatok és bankok megsegítésére nyújtott dollármilliárdokat, ezért felelősségi díjat vetnek ki a bankokra, jelentette be Barack Obama amerikai elnök. A bankok szerint a fizetés alól várhatóan mentesülő AIG és autóipari cégek kerültek a legtöbbe.

A Fehér Ház több mint húsz nagybankot és egyéb pénzintézeteket sarcol meg annak a veszteségnek a megtérítésére, amely a Wall Street-i cégek megmentését célzó 2008-as rendkívüli segélyprogram miatt keletkezett, jelentette be Barack Obama elnök csütörtökön. A kormány összesen 117 milliárd, ebből 2020-ig 90 milliárd dollárt akar begyűjteni a bankoktól.

"Vissza akarjuk kapni a pénzünket" - fogalmazott az elnök, utalva a szövetségi kormány által a bankoknak nyújtott 700 milliárdos segélyprogramra (TARP), ami mintegy 117 milliárd dolláros veszteséggel fog zárulni.

Az Obama-adminisztráció tavaly augusztus óta tervezi, hogy valamilyen formában az utolsó centig visszafizetteti a krízis idején nyújtott segélyeket. Külön felháborodást keltett, hogy a bankoknál a válsághelyzetben is rekord nagyságú jutalmakat fizettek ki, és folytatódnak a kockázatos pénzügyi műveletek.

Elemzők szerint az elnöknek a lépéssel az is a szándéka, hogy szavazatokat szerezzen a novemberi félidős kongresszusi választások előtt, miközben a két számjegyű munkanélküliség leszorításával is gondok lesznek.

A Fehér Házból kiszivárgott nem hivatalos értesülés szerint a TARP-díj fizetése alól mentesítenék a kisegített autóipari vállalatokat - a General Motorst és a Chryslert -, valamint az AIG óriásbiztosítót, pedig várhatóan éppen ezek a cégek fogják produkálni a segélyprogram veszteségeinek döntő hányadát.

A felelősségi díj programja tíz évnél is tovább fog tartani, és az 50 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező ötven cégre - bankokra, brókercégekre és biztosítókra - fog kiterjedni. Ezt azonban még a kongresszusnak is jóva kell hagynia.

Az elképzelés szerint olyan vállalatokra is kivetnék a díjat, amelyek már teljes egészében megtérítették a nekik nyújtott segítséget, illetve amelyek nem is részesültek közvetlen állami segélyben. A kormányzati indoklás szerint a TARP 2008 őszén véget vetett a pénzügyi pániknak, és ebből minden jelentős pénzintézetnek haszna származott, olcsóbban jutottak hitelekhez. A kormány szerint a Wall Street-i cégek, ha kimagaslóan nagy jutalmakat tudnak fizetni vezetőiknek, akkor képesek lesznek az új díj befizetésére is.

Az amerikai bankárszövetség közölte: a kormánynak várhatóan egyáltalán nem lesznek veszteségei a bankoknak adott tőkeinjekciókból, a segélycsomag veszteségeit az AIG és az autógyártók produkálják.