Elkezdődött a második vodkaháború

2010.01.28. 08:14 Módosítva: 2010.01.28. 08:16
Az orosz kormány keresztes hadjáratot indít az alkoholizmus ellen, amelyet nemzeti katasztrófának tart Oroszországban.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök aláírta azt a tervet, amely szerint egyebek mellett köztörvényes bűncselekménynek minősíthető az illegális szeszfőzés és -árusítás, továbbá reklámkampányt indítanak az egészséges életmód népszerűsítésére - számol be a Napi Gazdaság. A cél az, hogy 2020-ra a mostani felére essen az alkoholfogyasztás és megszűnjön az illegális szeszipar - derül ki a RIA Novosztyi cikkéből.

Oroszországban az 1970-es években indult növekedésnek az alkoholfogyasztás, ami a Szovjetunió szétesése után, a kilencvenes években felgyorsult, mert a társadalom nem tudott alkalmazkodni az új körülményekhez, a piaci viszonyokhoz.

000 APW2001011770538

A mértéktelen alkoholizmussal magyarázható, hogy az Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint az országban 60 év a férfiak átlagéletkora, szemben a nyugat-európai országok 77 éves átlagával. Az egy főre eső töményszesz-fogyasztás 18 liter, ami duplája a WHO által elfogadhatónak tartott mennyiségnek, ráadásul ennek jelentős része zugfőzdében készül, illetve nem innivalónak szánt alkohol, például arcszesz fogyasztását fedi. A kormány adatai szerint 2008-ban 1,2 milliárd liter vodka készült az országban, de az illegális főzdékben kotyvasztott itallal együtt 1,77 milliárdot adtak el.

A hivatalos statisztikai adatok szerint évente több mint 23 ezer ember hal meg alkoholmérgezésben, 75 ezer pedig a szeszfogyasztással összefüggő betegségben. A kóros jelenséggel összefüggő bűntények és balesetek 2008-ban 500 ezer ember életét követelték. Moszkva idén január 1-jétől félliterenként 89 rubeles (3 dollár) minimumárat vezetett be a vodkára, hogy kiszorítsák az illegális gyártókat. Ennek az intézkedésnek a sikeressége azonban erősen kérdéses, mivel egy üveg előállításának becsült költsége mindössze 10 rubel, azaz a szeszfőzés rendkívül jövedelmező iparág.

000 PAR2003060603467

A mostani hadüzenet előtt Mihail Gorbacsov indított háborút az alkoholizmus ellen 1985 májusában, mivel az érezhető kárt okozott az ország gazdaságának és agyonterhelte az egészségügyi rendszert. Az elsősorban az árusítás korlátozására támaszkodó kampány siralmasnak bizonyult: virágzásnak indult az illegális szeszpiac és hirtelen megugrott a kereslet az ipari és orvosi célú alkoholok iránt. A népszerűtlen programot később lassan elaltatták.