Orosz gázfigyelmeztetés az ukrán elnöknek

2010.02.08. 16:53
Oroszország figyelmezteti Ukrajnát, hogy a Naftogaz ukrán állami konszern csődjéhez vezethet a 2009. január 19-én aláírt gázszállítási szerződés megváltoztatására irányuló kísérlet, amelyet Viktor Janukovics jelölt említett a választási kampány során, írta hétfőn a Kommerszant című lap.

A lap szerint hétfőn jár le a határidő, ameddig Julija Timosenko ukrán kormányfőnek meg kell kezdeni a tárgyalásokat az ausztriai székhelyű Centragas céggel, az orosz-ukrán gázszállításokban a tavaly januárban kötött új szerződésig közvetítőként szereplő RosUkrEnergo (RUE) egyik tulajdonosával 11 milliárd köbméter gáz visszatérítéséről. Ellenkező esetben Kijevet mintegy 3,5 milliárd dolláros kárértékű bírósági per fenyegeti. A Gazpromnál - amely a RosUkrEnergo 50 százalékos résztulajdonosa - állítják, hogy semmi közük a kialakult helyzethez, de szakértők szerint Moszkva részéről ez figyelmeztetés Kijevnek.

Viszályt szít a RUE

A RosUkrEnergo másik 50 százalékos tulajdonosa, a Centragas, Dmitrij Firtas cége - az ügyben választott bírósághoz fordult tavaly október 26-án a 11 milliárd köbméter gáz kisajátítása miatt, és múlt hét végén bejelentette, hogy az eljárás kezdetét veszi.

A lap arra is emlékeztetett, hogy tavaly januárban az Európába irányuló orosz gázszállítások leállásához vezető gázháború zajlott le Moszkva és Kijev között, amelyben a viszály kirobbantásával mindkét fél a RUE-t vádolta meg. A céget - amely Viktor Juscsenko ukrán államfő kérésére került közvetítőként az előző szerződésbe - az új szerződésből már kizárták, és Timosenko vállalta a Gazprommal szemben fennmaradó adósságainak rendezését. A kormány utasítására a Naftogaz megvásárolta RUE 1,7 milliárd dollár adósságát.

Janukoviocs felülviszgálatot követel

Timosenko viszont nem rendezte a kérdést a RUE-val. Amíg ő volt az első számú elnökjelölt, ennek nem volt hatása a Moszkva és Kijev közötti gázmegállapodásokra, sőt, Dmitrij Medvegyev elnök szóban úgy rendelkezett, hogy a Gazprom ne követelje Ukrajnától az át nem vett gázért járó bírságot, noha például a német E.On 140 millió dollár bírságot fizetett.

Ám az ukrajnai elnökválasztás első fordulója után Viktor Janukovics bejelentette, hogy ha államfő lesz, követelni fogja a gázmegállapodások felülvizsgálatát. A Kommerszant forrásai szerint a Gazprom készül arra, hogy bíróság előtt védekezzen, és az a szándéka, hogy ha az új ukrán elnök javasolja a meglévő szerződés felülvizsgálatát, akkor Moszkva benyújtja a számlát a RUE gázáért európai árakon, amelyek átlaga a Gazprom menedzsereinek pénteki közlése szerint idén 326 dollár lesz ezer köbméterenként. Vagyis a Centragas követelése elérheti a 3,586 milliárd dollárt. A stockholmi gazdasági bíróságon már tárgyalják a RosUkrEnergo Naftogaz elleni két keresetét, Firtas követelése összesen mintegy 6 milliárd dollár.

A Gazprom ugyan állítja, hogy semmi köze a Centragas keresetéhez, de szakértők szerint ez Moszkva figyelmeztetése az új ukrán államfőnek, hogy veszélyes lenne a tavaly 2019-ig szólóan kötött szerződés felülvizsgálatára törekedni, a perek ugyanis aligha Ukrajna javára dőlnek el.