Soros: Széteshet az eurózóna

2010.02.22. 12:09
Nyilvánvalóan megrepedt a monetáris unió szerkezete - írja a Financial Times mai számában megjelent véleménycikkében Soros György, aki szerint az euró életképességét teszik próbára a legutóbbi fejlemények. A magyar származású milliárdos befektető emlékeztet arra, hogy egy szabadon lebegő árfolyamrendszerben szükség van egy jegybankra és egy pénzügyminisztériumra is. Az ilyen pénzügyminisztériumnak nem kellene rendszeresen adót kivetnie, de válságok idején elérhetőnek kell lennie - vélekedik Soros.

Amikor az összeomlás szélére kerül a pénzügyi rendszer, akkor a jegybank képes likviditást nyújtani, ám csak a pénzügyminisztérium tudja kezelni a fizetésképtelenséggel kapcsolatos problémákat - fogalmaz Soros György, aki Otmar Issing, az euró egyik atyjának múlt heti írására reagált. Az EKB egykori igazgatótanácsi tagja akkor úgy fogalmazott, hogy a monetáris unió felállítása politikai unió nélkül olyan, mintha a szekeret raknánk a ló elé. Soros szerint az Európai Unió is így jött létre, jelenlegi formájában befagyott és ugyanez igaz a közös európai valutára, az euróra.

Amennyiben a tagállamok nem tudják megtenni a következő lépéseket, akkor az euró darabokra hullhat - figyelmeztet Soros György.

A milliárdos üzletember szerint a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha együttesen és egyenként biztosított eurókötvényeket bocsátanának ki a görög adósság refinanszírozása érdekében, lejáró adósságának 75 százalékáig, amennyiben Athén teljesíti a hiánycélokat. A lépés jelentősen csökkentené a finanszírozás költségeit és egyenértékű lenne egy esetleges IMF-hitellel.
Jelenleg azonban ez a megoldás politikailag lehetetlen, mivel Németország hajthatatlanul ellenzi azt, hogy mélyen a zsebébe nyúljon egy tékozló tagállam érdekében - fogalmaz Soros.

Ezt támaszthatják alá a hétvégi fejlemények is, miszerint a német illetékesek azonnal cáfolták a Görögországnak szánt 20-25 milliárd eurós európai pénzügyi csomagot. A Der Spiegel információi szerint 25 milliárd euróra rúghat az európai pénzügyi mentőcsomag mérete, Németország pedig az egyötödét kell állja a "számlának". Szükség van Görögország megmentésére, mivel egy esetleges államcsőd német bankokat is veszélyeztethet - írja a német lap, mely szerint a hitelből és garanciavállalásból álló csomaghoz az egyes tagállamok az EKB-alaptőkéjük részesedésének arányában járulhatnak hozzá. A német pénzügyminisztérium alaptalannak nevezte és cáfolta a Der Spiegel szombati értesülését.

Soros György úgy véli, hogy a görögök kezdik elfogadni a megszorító intézkedések szükségességét. Egy ideiglenes pénzügyi támogatás megmentené Görögországot, ugyanakkor nem jelentene megoldást Portugália, Spanyolország, Írország és Olaszország számára - írja az FT-ben Soros, aki hozzáteszi: Görögország megmentése után is kérdéses maradhat az euró jövője. Az üzletember véleménye szerint kívánatos lenne egy jól szervezett eurókötvénypiac.