Adósságválságok sora fenyeget

2010.02.23. 11:05 Módosítva: 2010.02.23. 11:07
Néhány éven belül egyik adósságválság követheti a másikat - nyilatkozta Kenneth Rogoff a Nemzetközi Valutaalap tokiói konferenciáján.

Nem egyszer lehettünk már tanúi annak, amikor egy bankválság adósságválságot szül. Szerintem most is ez fog történni – mondta Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora. Szerinte a hozamok további emelkedése várható, ami számos problémát okoz majd az olyan országok számára, mint amilyen Görögország vagy Portugália. A válság kirobbanásának időpontjában senki sem lehet biztos, abban viszont igen, hogy ki fog robbanni – tette hozzá a Portfolio.hu írása szerint.

Nem árt felidézni, hogy a pénzpiaci válságot a világ legtöbb állama azzal kezelte, hogy mentőcsomagokkal segítette ki a bankszektort, az autóipart, sok-sok ezer milliárd dollárt költve a visszaesés tompítására. Ennek hatására az Egyesült Államoktól kezdve Nagy-Britannián át Spanyolországgal vagy a már említett Görögországgal és Portugáliával bezárólag durván megemelkedett az államadósság és a költségvetési hiány, és a befektetők egyre komolyabbnak gondolják az adósságproblémát.

Borús kilátások Japánban is

A fiskális politika kontrollja kicsúszott a japán kormány kezei közül - figyelmeztetett Rogoff.

Japán eladósodottsága jelenleg a legnagyobb a világon, adósságrátája megközelíti a GDP 200 százalékát. Ha a kormány nem tesz valamit, könnyen lehet, hogy a szigetország elveszíti a legjobb hitelminősítési, AA besorolását - figyelmeztetett múlt hónapban az S&P. Éppen ezért Masaaki Shirakawa, japán jegybankelnök múlt héten arra szólította fel a kormányt, hogy mielőbb tegye meg a szükséges lépéseket.