Oroszbarát új magyar kormányban reménykednek az oroszok

2010.02.26. 09:58
A Szurgutnyeftegas Mol-részvényeit el kell adni, vagy ki kell várni a magyarországi választásokat, "lehetséges, hogy változik a kormány, és lojálisabb lesz Oroszországhoz", írja orosz tisztségviselőket idézve a Vedomosztyi című orosz üzleti lap pénteki, "Magyar szenvedélyek" című cikkében.

A lap felidézte, hogy a Szurgutnyeftegas tavaly első ízben szánta el magát, hogy felhalmozódott megtakarításai egy részét külföldön fektesse be, és megvásárolta a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját, de ezt a Mol ellenséges kivásárlási kísérletnek tekintette, és nem engedi be az orosz konszernt sem az igazgató tanácsba, sem a közgyűlésre.

A Vedomosztyi két meg nem nevezett orosz tisztségviselőt idézett, akik szerint két lehetőség kínálkozik a patthelyzet megoldására: meg kell szabadulni a pakettől, lehetőleg nyereséggel, vagy "ki kell várni magyarországi parlamenti választásokat, talán változik a kormány, és lojálisabb lesz Oroszország iránt".

Az első lehetőségekkel kapcsolatban a lap forrásai elmondták: Magyarország azt javasolja, hogy a Mol vásárolja meg saját részvényeit a Szurgutnyeftegastól. Felmerül egy olyan elképzelés is - ezt a brit Sinocor javasolta, amely közvetítői jutalékot szeretett volna kapni -, hogy a Mol vásároljon részt a brit Ineos petrokémiai cégben, és aztán cserélje el a részvénycsomagokat a Szurgutnyeftegaszal. A Vedomosztyit azonban a Sinicorhoz közelálló források úgy tájékoztatták, hogy Oroszország és Magyarország közölte: megoldják maguk a kérdést.

A lap idézte a német Wirtschaftsblatt című gazdasági újságot is, amely úgy tudja, hogy a Szurgutnyeftegas a lengyel PKN Orlennel tárgyal arról, hogy vele cseréli el a Mol-pakettet az Orlen Lietuva (azelőtt Mazeikiu Nafta) részvényeinek 25 százalékára. A Vedomosztyi szerint a Mol és a PKN Orlen mindent cáfol, a Szurgutnyeftegas pedig szokásához híven hallgat. "Az orosz tisztségviselők azonban kitartanak emellett, hogy "ki kell várni a magyarországi választásokat, hátha utána nem lesz szükség a bonyolult sémákra" - írta a Vedomosztyi.