Kétezer fős elbocsátásra készül Romániában a Bechtel

2010.03.09. 11:13
Ismét tömeges elbocsátást tervez az erdélyi autópályát építő Bechtel. A román kormányfő, Emil Boc a céggel folytatott tárgyalásai után azt nyilatkozta, hogy az alkalmazottak háromnegyede megmenekül.

Több mint 1900 alkalmazottjától válna meg áprilistól a Bechtel cég, mely a felmondási dokumentumokat hétfőn elküldte a Kolozs megyei munkaügyi hivatalnak. A hivatal munkaügyi igazgatója, Daniel Don szerint a cég törvényellenesen járt el, amiért előzetesen nem egyeztetett a szakszervezetekkel.

Az igazgató azt feltételezi, hogy az intézkedéssel a Bechtel csupán nyomást kíván gyakorolni a román államra, hogy megsürgesse hátralékainak törlesztését - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

Emil Boc miniszterelnök hétfőn tárgyalt a Bechtel vezetőségével, majd azt közölte, hogy áprilisban megállapodást ír alá a román kormány és a vállalat az erdélyi autópálya munkálatainak folytatásáról és rendezi az amerikai építő felé adósságai következő részletét. A tervezett megállapodást szerint a jelenleg 42 kilométeres autópálya 2010-ben 20 kilométeres szakasszal bővül, a cég pedig megtartja az alkalmazottai háromnegyedét.

Egy hónapja az amerikai óriáscég kilátásba helyezte, hogy felmond összes alkalmazottjának, mivel a román Országos Út- és Autópálya-ügynökség (CNADNR) nem fizette ki a céggel szembeni 214 millió eurós tartozását, azaz az erdélyi autópályán végzett munkálatok költségeit.