Szigorú az IMF globális bankadóterve

2010.04.22. 07:50

A Nemzetközi Valutaalap két új globális bankadót javasol a G20 országainak, hogy biztosítsák a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitását és azt, hogy ne kelljen többé az adófizetőknek finanszírozniuk a befektetési bankok túlzott kockázatvállalásának költségeit a jövőbeli pénzügyi válságok esetén.

A javaslat szerint a "pénzügyi stabilitási hozzájárulást" a bankok mérlegeire, és azon belül is a kötelezettségeikre vetnék ki, és a Valutaalap szakértői szerint az országok GDP-jének 2-4 százaléka folyna be belőle; az innen szerzett forrásokat egy olyan alapba irányítanák, amiből a jövőbeli bankmentő csomagokat fedeznék - írja a Napi.

Eleinte minden bankra ugyanolyan kulccsal vetnék ki az adót, ám a tervek szerint később - a kockázatvállalás mértéke szerint - differenciálnának. Ezt egy olyan eljárással egészítenék ki, amelynek segítségével a kormányok úgy tudnák feldarabolni a bedőlő pénzintézeteket, hogy az ne tegyen nagy károkat az egész pénzügyi rendszerben.

A másik bevezetni javasolt adónem, a "pénzügyi tevékenységi adó" - aminek angol rövidítése (FAT) a nyerészkedő bankárokra utal - a magas bankárfizetéseket büntetné. Az ebből az adóból nyert, a nemzeti GDP-k 0,2-0,4 százalékát kitevő összegek a nemzeti költségvetésekbe folynának be. A Valutaalap szerint azért van szükség egységes, globális szabályozásra, mert a pénzügyi szektor nagyon könnyen tud alkalmazkodni a nemzeti szabályozási rendszerek különbségeihez.

Az IMF júniusban áll majd elő a most kiszivárgott javaslatok végleges verziójával, számos jelentős országról, köztük a korábban a nemzetközi pénzmozgásra kivetendő, úgynevezett Tobin-adó ötletét is felmelegítő Franciaországról, valamint az Egyesült Államokról és Nagy-Britanniáról már most tudni vélhető, hogy támogatják a kezdeményezést. A brit pénzügyminiszter, Alistair Darling sietett üdvözölni a javaslatot, szerinte fontos megértetni a bankokkal, hogy hozzá kell járulniuk az őket körülvevő társadalom működéséhez.

Az erősödő nemzetközi támogatás ellenére azonban korántsem egyöntetű a javaslat sikere: Kanada kedden megismételte korábbi álláspontját, miszerint bármilyen formájú bankadót ellenez, és Japánról is köztudott, hogy nem szimpatizál az ötlettel. A kanadai pénzügyminiszter, Jim Flaherty szerint az adó a kívánt hatás ellenkezőjéhez is vezethet: a bankok, annak tudatában, hogy adójukkal biztosítják őket, könnyebb szívvel vállalnak majd túlzott kockázatokat. A brit bankárszövetség (BBA) szóvivője szerint a döntés előtt alaposan meg kell vizsgálni a bevezetni kívánt adók várható hatását, mivel azok egyes országokat jelentős hátrányba taszíthatnak a többiekhez képest. A héten aligha születik meg a megállapodás a nemzetközi bankadóról, már csak azért sem, mert az európai légiközlekedési káosz miatt nem biztos, hogy eljutnak a delegációk az IMF és a Világbank hét végi, washingtoni találkozójára.