A görögök többsége egyetért a megszorításokkal

2010.05.09. 12:07
A görög kormány az EU-IMF-segítség feltételeinek enyhülésében reménykedik, miközben a görög közvélemény lassan kezdi tudomásul venni, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat.

Az euróövezeti országok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) három évre 110 milliárd eurós hitelkeretet adnak Görögországnak, hogy közadósságát a piacinál alacsonyabb kamattal refinanszírozhassa, s így elkerülje a fizetésképtelenséget. Feltételül a görög kormány kemény takarékossági, hiánycsökkentő programot vállalt: bér- és nyugdíjcsökkentést és adóemeléseket. A kormány várhatóan hétfőn véglegesíti tervei egyik utolsó elemét: a nyugdíjkorhatárt egységesen 65 évre emelik néhány éven belül.

A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezetteknek az 55,2 százaléka elfogadja a takarékossági intézkedéseket, 56,3 százaléka a fizetéscsökkentést választja, ha az alternatíva a nemzeti csőd, és 71,3 százaléka óhajtja, hogy a politikai pártok működjenek együtt a válság leküzdésében.

A válaszadók 53,2 százaléka vélte úgy, hogy az elégedetlenségnek utcai tüntetésekkel is hangot kell adni, de 63,5 százaléka tudja, hogy a tüntetések nem fogják megakadályozni a programot.