Merkel: Veszélyben az euró

2010.05.19. 10:51 Módosítva: 2010.05.19. 10:51
Veszélyben az euró - nyilatkozta Angela Merkel, német kancellár a 750 milliárd eurós mentőcsomag elfogadása kapcsán. Tekintettel arra, hogy az eurózóna egyfajta sorsközösséget jelent, nem pusztán az euró jövője forog kockán, hanem a közösségé is - hangsúlyozta a kancellár. Merkel szerint az akadályok sikeres leküzdése mind az euróra mind Európára nézve kedvező lehet.

Angela Merkel ma a német parlament alsó háza előtt az euró jövőjéről és a másfél héttel ezelőtt elfogadott 750 milliárd eurós mentőcsomag részleteiről beszélt. A kancellár szerint Európa jelenleg az elmúlt évtizedek legsúlyosabb problémáival küzd. "Nem többről és nem kevesebbről van szó, mint az európai ötlet megőrzéséről. Ez történelmi feladatunk, ha az euró elbukik, akkor Európa is elbukik" - mondta Merkel.

Merkel ismételten a költségvetési konszolidáció sürgősségét hangsúlyozta, azzal érvelve, hogy egészséges közpénzügyek hiányában a hosszú távú stabilitás nem biztosítható. A kancellár nem csak a problémás országokat kritizálta, hanem magát Németországot is.

A német alsó ház előreláthatólag pénteken dönt a mentőcsomagról szóló javaslatról, amely szerint Németország a következő három évben 148 milliárd euróval járulna hozzá a problémák megoldásához. A koalíciós felekhez hasonlóan az FDP és a Zöldek támogatják a javaslatot, a baloldal valószínűleg ellene voksol, az SPD pedig még hezitál.