Öntudatra ébred a kínai munkásosztály

2010.06.03. 07:36 Módosítva: 2010.06.03. 07:37

Legkevesebb harminc százalékkal emeli alkalmazottai bérét a Hon Hai Group, egyebek mellett az Apple iPhone okos telefonjait is gyártó kínai elektronikai vállalat, miután a szégyenletesen alacsony bérek miatt túlmunkára kényszerülő és ezért végletesen kimerült dolgozói közül többen öngyilkosságot követtek el. A fizikai munkások havi bére 900 jüanról (131,77 dollár) 1200-ra módosul.

A cég, amely korábban csak 20 százalékos béremelést ígért, tagadja, hogy összefüggés lenne a tragikus esetek és a munkaterhelés között, a gyártási megbízásokat adó társaságok közül az Apple, a Hewlett-Packard és a Dell viszont vizsgálatot indított, hogy kiderítse, milyen körülmények között készülnek termékeik. A közelmúltban legkevesebb tíz munkás ölte meg magát, ami arra késztette az üzem vezetőségét, hogy lelki tanácsadókat alkalmazzon és hálót feszítsen ki a munkásszálló falai mentén. New York-i kínai források szerint a bérek olyan alacsonyak a gyárban, hogy a munkások csak intenzív túlórázással tudják előteremteni rezsijük fedezetét.

A Bloomberg szakértői becslése szerint a bérköltségek növekedése 10-11 százalékkal csökkentheti a Hon Hai üzemi nyereségét és 6-7-tel nettó profitját.

A gyors béremelési hír csak egy nappal követi a japán Honda autógyár döntését, miszerint közel negyedével növeli az egyik kínai alkatrészgyárában dolgozó munkások bérét, miután sztrájkjuk megbénította a termelést. Calvin Huang, a Daiwa Securities elemzője úgy véli, hogy ha a más vállalatok nem követik a Hon Hai és a Honda példáját, szintén öngyilkosságokra és sztrájkokra számíthatnak. Ezt az álláspontot támasztja alá, hogy a koreai Hyundai autógyártó Peking melletti alkatrészgyárában a Honda-üzem sztrájkját követően szintén beszüntették a munkát a dolgozók, ami gyors béremelésre kényszerítette munkaadójukat.

A Reuters elemzéséből kiderül, hogy már nem igaz az a régi feltételezés, miszerint a kínai munkavállalók könnyen kezelhetőek, végtelenül engedelmesek. Nincsenek megbízható statisztikai adatok arról, hány sztrájk történik Kínában egy évben, és nyilván sok problémára gyógyírt találnak még a munkabeszüntetés meghirdetése előtt, de úgy tűnik, az elmúlt napok eseményei egy általános tendencia látványos előjelei.

A munkásosztály öntudatra ébredését több tényező segíti. Az egyik a 15-24 éves korosztály létszámának csökkenése. Az elmúlt 20 évben ebbe a korcsoportba 200-225 millió ember tartozott, ami a következő 12 évben harmadával csökkenhet. Vagyis nem lehet könnyen kirúgni a dolgozókat azon az alapon, hogy öt másik pályázik a helyükre. A másik körülmény, ami a segíti a munkásokat, hogy ők már nem faluról frissen a városba érkezett, képzetlen kisemberek, hanem helyben született, az internet használatán felnőtt fiatalok, akik nem vágynak vissza a földműveléshez.

A kínai kormányt és az országot irányító kommunista párt vezetését minden bizonnyal aggasztja a fiatalok aktivista viselkedése, miután ez a generáció már a Tiananmen téri tüntetések véres leverése után nőtt fel, így kevéssé hat rá a megtorlás megfélemlítő ereje. A párt ugyan növelni akarja a béreket és az életszínvonalat, de csak annyira, hogy ezzel ne riassza el a kedvező üzleti környezethez hozzászokott befektetőket.