Magyarország elintézte a világ tőzsdéit

2010.06.07. 10:00 Módosítva: 2010.06.07. 10:04
Az új magyar kormány vezetőinek óvatlan kijelentései összekuszálták az európai pénzpiacokat a Kommerszant, orosz politikai-gazdasági lap szerint, amely "Magyarország bevonta az eurót a pártpolitikai harcba" címmel közölt cikket az euró újabb megingását előidéző magyarországi kijelentésekről.

A Kommerszant megállapította: Magyarország valószínű összeomlásáról szóló megjegyzések a görögországiakhoz hasonlóan lenyomták a világ vezető tőzsdéinek árfolyamait és az euró árfolyama a dollárhoz képest újabb mélypontot ért el.

A lap tudósítója, Fjodor Lukjanov ismertette Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivőjének kijelentéseit, megjegyezve, hogy mindez az Orbán-kormány első hetében történt. "A piacok ezt majdhogynem a közvélemény magyar államadósság törlesztésében várható összeomlásra való felkészítéseként értékelték, és azonnal reagáltak" - írta a szerző. Felhívta a figyelmet, hogy az euró dollárral szembeni árfolyama a 2006-ban jegyzett minimumra csökkent, és megállapította, hogy Brüsszel is igen komolyan reagált.

"Pedig kezdettől fogva világos volt, hogy a magyar politikusoknak az euró és a tőzsdei indexek zuhanását előidéző kijelentéseiben az ellenféllel szembeni, nem kis propagandisztikus hevesség volt, amely még a nemrégiben tartott választásokból maradt vissza. Valójában ilyen jelentős eltérések nem lehetnek a magyar költségvetésben, amelynek végrehajtását az egész elmúlt évben szigorúan ellenőrizte a Nemzetközi Valutaalap és az EU, amelyek 25 milliárd euró hitelt adtak az adósságok törlesztésére, s mindennek következtében a költségvetés hiánya 3,5 százalékra csökkent, vagyis ma közel a legjobb az EU-ban. Mindezért Bajnai Gordon kormánya nem egyszer kapott jó osztályzatokat Brüsszelben, és a pénzügyek rendbe hozása nyomán bizonyos gazdasági növekedés is mutatkozott az első negyedévben. Ezzel szemben az Orbán-kormány növelni szándékozott a költségvetési hiányt, hogy teljesíteni tudja az adók csökkentésére vonatkozó választási ígéreteit" - írta a lap.

"A legutóbbi események kapcsán sok szakértő úgy ítéli meg, hogy az új hatalom szándékosan fokozza a feszültséget, hogy elérje az IMF-nél a szigorú hitelfeltételek enyhítését. E kérdésről hamarosan tárgyalások kezdődnek. Mindent egybevetve úgy tűnik, a politikusok nem vették számításba vitatható kijelentéseik lehetséges  visszhangját. Így aztán a tőzsdék pánikjának megakadályozására a hétvégén a hivatalos Budapest lényegében cáfolta a korábban elhangzottakat. Varga Mihály államtitkár leszögezte, hogy Magyarország gazdasági helyzete stabil és nincs ok esetleges összeomlásról beszélni" - írta Lukjanov.

Hozzátette: emellett a kormány hangsúlyozta, hogy akárcsak a Bajnai-kormány, rövid távon a kemény gazdaságpolitikai intézkedésekre, hosszú távon a gazdaság versenyképességének növelésére összpontosít először, s az adócsökkentésre csak az után. A tudósító rámutatott: hétfőn derül ki, hogy az európai piacokat és tőzsdéket megnyugtatják-e a budapesti kijelentések.

A Kommerszant egy további cikkben elemezte az euró újabb zuhanásának okait, s az írásban részletesen ismertette a budapesti kijelentéseket, de hozzátette, hogy szerepe volt az árfolyam romlásában a francia kormány jelzésének is, amely szerint érdekelt a közös európai valuta gyengülésében.