Már a túlélés is kérdéses lehet a BP-nél

2010.06.10. 10:42
Tegnap 16 százalékot zuhant az amerikai tőzsdéken a BP árfolyama, ami az egész energiaszektort lefelé húzta, így szerepe lehetett abban is, hogy a kereskedés végére lerántották az irányadó amerikai indexeket. Már olyan spekulációk láttak napvilágot, miszerint elképzelhető, hogy a társaság nem tudja túlélni az olajkatasztrófát. A ma reggeli nyitást követően a BP árfolyama 12 százalékot zuhant a londoni tőzsdén.

Közel 16 százalékot zuhant a BP részvényeire vonatkozó ADR-ek árfolyama tegnap a New York-i tőzsdén és a napot 29,2 dolláron zárták, ami 1996 augusztusa óta nem látott mélypontot jelent. Ma reggel 12 százalékos mínuszban indították a kereskedést a társaság papírjai a londoni tőzsdén.

Osztalékfizetési kérdések

Egyre erősödnek a félelmek azzal kapcsolatban, hogy mekkora költséggel nézhet szembe a társaság a Mexikói-Öbölben történt olajkatasztrófa következtében és hogy képes lesz-e a cég elnyelni ezeket a veszteségeket. A BP azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy eddig közel 1,5 milliárd dolláros költséget okozott az olajszivárgás, viszont hozzátette, hogy rengeteg készpénzállománnyal rendelkezik ahhoz, hogy megoldja a problémát.

Az optionMonster.com szakértője viszont úgy véli, hogy a társaság részvényei azért is nyomás alá kerültek, mert a piacok már megkérdőjelezik, hogy egyáltalán túl tudja-e élni a cég katasztrófát. Ez már nemcsak arról szól, hogy esetleg osztalékcsökkentésre kényszerülhet a társaság. Már a cég túléléséről is szó van – nyilatkozta a szakértő a CNBC-nek. Már tegnap is estek 4 százalékot a BP részvényei a londoni tőzsdén a spekulációkra, miszerint a társaság arra kényszerülhet, hogy felfüggessze az osztalékfizetést egyes amerikai politikai szereplők nyomására, akik szerint a brit olajcégnek teljes készpénzállományát arra kellene fordítania, hogy kompenzáljon a környezeti károkért, illetve a bírságokat kifizesse.

Miközben a BP-re a gigantikus olajfolt eltakarításán és az olajszivárgás teljes elállításán munkálkodik, addig az amerikai kormányzaton folyamatos a közvélemény nyomása, miután az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófáját okozta a BP olajfúrótornyának balesete. A befektetők attól is tartanak, hogy Amerika súlyos bírságokat róhat ki a cégre. A kormányzat már korábban közölte, hogy többmilliárd dolláros büntetésekre számíthat az olajcég.

Az amerikai belügyminiszter egy tegnapi szenátusi meghallgatáson közölte, hogy kifizettetné a brit olajcéggel azoknak a dolgozóknak a fizetését, akiket azért kellett elbocsátani, mert most hat hónapos moratórium van érvényben a mélytengeri fúrásokra a Mexikói-Öbölben.

A CNBC információi szerint a BP vállal minden költséget, ami az olajszennyezés feltakarításával, illetve a katasztrófa közvetlen következményeivel jár, viszont a mélytengeri fúrásokra vonatkozó moratórium a kormányzat döntése volt.

Gigantikus költségek

Az eddigi költségek (1,5 milliárd dollár) a BP folyó évre várt profitjának közel 8 százalékát teszik ki, ugyanakkor nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékűek lesznek a végleges költségek és hogy milyen időtávon érintik a cég eredményeit. A perek ugyanis még akár évekig is elhúzódhatnak. Az azonban bizonyos, hogy az elemzők alaposan alulbecsülték a veszteségeket, ugyanis a katasztrófát követő napokban várt 500-1000 millió dolláros költséget már most túllépte a társaság. Eközben jelentek meg olyan szakértői vélemények is, miszerint a teljes költségek akár 30 milliárd dollárra is rúghatnak. Összehasonlításképpen az idei évre 19 milliárd dolláros nettó eredményt várnak az elemzők a konszenzus alapján.

A BP árfolyama mélyen alulteljesítette a szektortársakat az elmúlt hetekben: a felére esett, azóta, hogy az első hírek napvilágot láttak az olajfúró torony katasztrófájával kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy társaság piaci kapitalizációja mintegy 100 milliárd dollárral csökkent két hónap leforgása alatt (190 milliárd dollárról).

A BP részvényeinek értékeltsége a legalacsonyabb most a legnagyobb olajcégek között, azonban ez még korántsem jelenti azt, hogy olcsók lennének a papírok. A brit olajcégre vonatkozó EPS-konszenzus gyakorlatilag még nem változott az elmúlt hetekben, de ez nem sokáig maradhat így. Amint az elemzők elkezdik lefelé módosítani prognózisaikat, az értékeltségi szintek is normalizálódni kezdenek.

Mindenesetre a társaság próbálja nyugtatni a befektetőket, közölte, hogy semmi negatív új hírrel nem tud szolgálni az olajszivárgás megfékezésére tett küzdelemmel kapcsolatban és nem tudja megmagyarázni a mai nagy árfolyamesést. A BP nyilatkozatai szerint a költségeket tudja kezelni a társaság, de ez sem tudja lehűteni a kedélyeket.