Szlovákián bukik a mentőcsomag?

2010.06.16. 16:28
Szlovákia leendő miniszterelnöke kijelentette: Pozsony nem hajlandó hozzájárulni a 110 milliárd eurós görög mentőcsomaghoz.

A konzervatív Iveta Radicova már a választásokat megelőzően "a legrosszabb megoldásnak" nevezte a 750 milliárd eurós görög mentőcsomag ötletét, most pedig úgy nyilatkozott: a rendelkezésre álló forrásaikat inkább az árvízi helyzet rendezésére fogják fordítani – írja az euobserver.hu

Szlovákiának három év alatt 816 millió eurót kellene a görög alapba fizetnie. A Fico-kormány májusban támogatta a tervet, de mivel azt a parlamentnek is el kell fogadnia, a kormányfő a választások utánra napolta a végső döntést.

Hatalmas csapás a szlovák döntés - kommentálták elemzők a bejelentést. Ez ugyanis nem csak a 110 milliárd eurós görög segélycsomagot, de a májusban elfogadott, 750 milliárd eurós uniós segélyalapot is veszélyezteti.

Az alap létrehozásához mind a 16 eurózóna-tagállam vezetőjének aláírására szükség van, így egy esetleges szlovák vétó meghiúsíthatja az alap létrejöttét.