Minszk elzárta Európától a gáz

2010.06.22. 13:52 Módosítva: 2010.06.22. 13:59
Egyes hírügynökségi jelentések szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már rendelkezett a Nyugat-Európa felé orosz gázt szállító vezetékek lezárásáról. Kedd délelőtt a Gazprom már 30 százalékkal kevesebb gázt szállította a fehéroroszoknak, Minszk már ekkor jelezte, hogy megcsapolják az Európába irányuló gázvezetéket.

A Reuters értesülése szerint a fehéroroszoknak 192 millió dollárt kellene egy összegben kifizetniük, hogy a Gazprom újra teljes kapacitással szállítsa a gázt. A hírügynökség tudósítása szerint Lukasenka azt mondta, a két ország totális gázháborúban áll egymással, ezért rendelkezett a tranzitgáz szállítását végző vezetékek elzárásáról. A fehérorosz elnök bejelentett, hogy amíg a Gazprom nem fizeti ki a tranzitdíjból fakadó tartozásait, addig le lesznek zárva az európai szállítások.

A legfrissebb hírek nyomán az Európai Bizottság azt közölte, hogy nincs értesülése a gázszállítások leállításáról. Brüsszel bejelentette azt is, hogy elvárja mind Moszkva, mind Minszk részéről a szállítási szerződések tiszteletben tartását.

Ugyanakkor az unió központjába azt is elmondták, hogy az orosz-fehérorosz gázvita az uniós gázfogyasztás mindössze 6,25 százalékát érintheti. Az uniós szóvivő szavai szerint Litvánia, Lengyelország és Németország az a három állam, amely érintett lehet az orosz-fehérorosz gázvitában.

A legújabb gázháború hétfőn tört ki, amikor a Gazprom 15 százalékkal csökkentette a Fehéroroszországba tartó gáz mennyiségét. Ez azt követően történt, hogy a múlt héten a felhalmozott fehérorosz adósság kérdését nem sikerült tárgyalásos úton megoldani.

Minszk adóssága úgy keletkezett, hogy saját egyoldalú döntése alapján idén is 2009-es árat, ezer köbméterenként 150 dollárt fizet - miközben az érvényes szerződés értelmében az első negyedben 174 dollárt kellett volna fizetnie. A Gazprom szerint a halmozódó adósság egész évben elérheti az 500-600 millió dollárt.

A Gazprom a vita miatt kedden már 30 százalékkal kevesebb gázt szállított Fehéroroszországnak, amire minszki vezetők úgy reagáltak, hogy kilátásba helyezték: ha nem kapnak elég gázt, akkor a nyugat-európai tranzitvezetékeket csapolják meg. Legalábbis ezt állította a Gazprom szóvivője, hivatkozva a Vlagyimir Szemasko fehérorosz miniszterelnök-helyettestől kapott levélre, ami szerint "ha a Gazprom tovább csökkenti a szállításokat, akkor ők megkezdik a tranzitvezetékből való gázkivételt".