G20: nincs egységes álláspont a bankadóról

2010.06.27. 14:32
A fejlett és fejlődő országok (G20) vezetőinek Torontóban tartott kétnapos csúcstalálkozóján kiderült, hogy az országok vezetői között nincs egyetértés a bankadóról.

A "bankadó terén nem lesz megállapodás a Húszak között, ez már tény" - jelentette ki Berlusconi olasz kormányfő szombaton újságírók előtt, néhány órával a csúcstalálkozó kezdetét megelőzően. "Annak alapján, amit megtudtam a tárgyalók előkészítő munkájából, negatív döntésre kell számítanunk" - mondta Angela Merkel német kancellár, megerősítve, hogy Nicolas Sarkozy francia elnöknél is szorgalmazta a bankadó bevezetését. "Sajnos, a Húszak között nincs konszenzus sem a bankadóról, sem a pénzügyi tranzakciókat terhelő adóról" - mondta a német kancellár. A G20 ugyanakkor nem akadályozza meg, hogy az adót támogató országok azt bevezessék.

"David Cameron brit kormányfő, Merkel asszony és én magam olyan keretszabályozásról döntöttünk, amely lehetővé teszi a banki tevékenységek megadóztatását, és bárhogyan döntsenek is a partnereink, meg fogjuk valósítani" - mondta Nicolas Sarkozy. Azok az országok, amelyeknek nincs szükségük az adófizetőik pénzére, vagy amelyeknek a bankjai nem mentek csődbe, nem szándékoznak bankadót bevezetni - mondta Dimitri Soulas, Stepher Harper kanadai kormányfő szóvivője Kanada helyzetére utalva.

A G20 2009. októberi pittsburghi csúcstalálkozóján javaslatokat kért a Nemzetközi Valutaalaptól, de már abban is megosztott, hogy hasznos-e egy ilyen adó, és hogyan vegyen részt a pénzügyi szektor "igazságosan és nagymértékben" az állam bankmentő intézkedéseiben, ami a bankadó eredeti célja volt. Wayne Swan ausztrál miniszterelnök-helyettes szombaton hangsúlyozta, hogy Ausztráliának nincsen szüksége ilyen adóra. "Az igazság valószínűleg az, hogy egyesek azért találták ki ezt az adót, mert némi pénzhez akarnak jutni" - tette hozzá, Franciaországra és Nagy-Britanniára utalva. Brazília, Oroszország, India és Kína, valamint a házigazda Kanada nem tartja szükségesnek a bankadó bevezetését.

Az eredetileg a bankadó bevezetését szorgalmazók között szereplő Egyesült Államok régóta hallgat a témáról. A kongresszus a 2010/11. évi költségvetés nyári tárgyalásakor tervezi a vitát az adónemről.