Madoff-ügy: a fedezeti alapok nem felelősek

2010.07.07. 08:10
A fedezeti alapok szabadon választják meg, hogy mibe fektetik ügyfeleik vagyoni eszközeit, és nem kötelesek befektetési ügyleteikről részletesen tájékoztatni őket - mondta ki egy osztrák bíróság. Ezzel elutasították a Madoff-ügy egy osztrák kárvallottjának keresetét.

Az innsbrucki bíróság első fokú ítélete kimondta, hogy a fedezeti alapok nagyon magas kamatokat kínálnak és ennek megfelelően magas kockázatot képviselnek - írta a Die Presse című napilap. A bíróság szerint aki ilyen befektetési alapokat vesz igénybe, annak számolnia kell azzal is, hogy akár a teljes összeget is elveszítheti.

Ez volt a második ítélet Ausztriában, amelyet olyan fedezeti alap elleni perben hoztak, amely a Bernard Madoff amerikai üzletember által elkövetett csalás miatt vesztette el befektetőinek pénzét. Az elsővel szemben a második ítélet gyakorlatilag "szabadságlevél" a fedezeti alapok számára, s ezzel a Madoff-ügy osztrák érintettjei még távolabb kerültek attól, hogy visszakapják a pénzüket - írta a Die Presse. Az ítélet nem jogerős.

A keresetet az UniCredit csoporthoz tartozó Bank Austria ellen indította egy ügyfél, aki a bank Primeo Fonds nevű fedezeti alapjánál 50 ezer dollárt veszített. Az alap a pénzt Madoff ügyleteibe fektette be. Mint később kiderült, az üzletember piramisjátékszerű csalásra használta fel az összegeket.

Az ügyfél azzal érvelt, hogy nem tájékoztatták arról, hogy pénze Madoffhoz kerül, ehelyett 7,3-12,3 százalékos kamatot helyezett kilátásba. A bíróság azonban rámutatott, hogy a felperes olyan kockázati kategóriát választott, amely a tőke elvesztésének lehetőségét sem zárta ki.

A bíróság kimondta azt is, hogy a Bank Austriát nem terheli felelősség Madoff magatartásáért. Tájékoztatási kötelezettsége az előrelátható körülményekre terjed ki, s az nem tartozott az utóbbiak közé, hogy Madoff csalást fog elkövetni.

A Bank Austriát perelték az első, szintén a Primeo Fondsszal kapcsolatos bírósági ügyben is. A bécsi kereskedelmi bíróság ebben a perben is felmentő ítéletet hozott június végén. A bank szerint egyedül Madoff tekinthető felelősnek a veszteségekért, s ők is az áldozatai közé tartoznak.

A kárvallottakat képviselő ügyvédek számítása szerint a Primeo Fonds ügyfelei 700 millió eurót, a Madoff-ügyben érintett összes osztrák ügyfél együttesen összesen 2-3 milliárd eurót vesztett el.

Bernard Madoff 65 milliárd dolláros kárt okozott befektetők széles körének. Áldozatait piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükkel csapta be: látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, miközben a korábbi befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki. Az üzletembert 150 évnyi börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban.