Pozsony még nem döntött a görög hitelről

2010.07.12. 21:13
A parlament és a kormány beleegyezése nélkül a szlovák miniszterelnök nem tudja hozzájárulását adni az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF). Ezt Iveta Radicová mondta hétfőn este Brüsszelben az után, hogy tárgyalásokat folytatott Herman Van Rompuyjal, az Európai Tanács elnökével.

Radicová ugyan bemutatkozó látogatásra érkezett Brüsszelbe, de kétnapos brüsszeli tartózkodása során intenzív tárgyalásokat folytat az illetékesekkel a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítségről, illetve az európai pénzügyi stabilitási mechanizmusról. Szlovákiának mindkét kérdéssel gondjai vannak. A múlt héten hivatalába lépett Radicovának ez az első külföldi útja új tisztségében.

"A volt (szlovák) kormány május 10-én általános beleegyezését adta ehhez, de én úgy az Európai Unió, mint Szlovákia törvényeit is tiszteletben fogom tartani. Az egész folyamatot előbb a kormányban ismertetem, majd a második fordulóban a koalíciós partnerekkel, s végül a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (parlament) elé terjesztjük. A Szlovák Köztársaság csak azt követően foglalhat állást. A nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül az ígérteket nem lehet teljesíteni" - fejtette ki Radicová.

Elmondta, hogy az EFSF kérdését már a szerdai kormányülésen megnyitja. "Anélkül, hogy a kormány ezt a témát megvitatná, én nem tudok álláspontot mondani" - jegyezte meg Radicová.

440 milliárd eurót kéne összedobni

Az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz - amelyet a görög adósságválság nyomán keletkezett aggodalom jegyében, a válság továbbterjedésének megakadályozására határoztak el - 440 milliárd eurós kölcsönalap lesz, az euróval fizető 16 ország adja össze a készenlétbe helyezendő pénzt. Az EU több vezető képviselője azzal számolt, hogy július közepéig Szlovákia is belegyezését adja a mechanizmus működéséhez, amely a hónap végén indulhatott volna be. Az új szlovák kormány azonban parlamenti döntést, felhatalmazást akar ez ügyben, s ezért ez a cél, várakozás a megfigyelők szerint már nem reális. Szlovákia részesedése a csomagban 4,5 milliárd euró.

A Robert Fico vezette előző szlovák kormány elvben beleegyezését adta a programban való szlovák részvételhez, ám az eddigi ellenzéki pártok - most kormánypártok - ellenkezésüket hangoztatták. E pártok a júniusi választások nyomán kormányra kerültek, és most hatalmas nyomás nehezedik rájuk, hogy ne akadályozzák az EFSF életre hívását.

Ami Görögország megsegítését illeti, Radicová Brüsszelben is megerősítette, hogy erre Szlovákia nem hajlandó. "Nem értünk egyet ezzel" - szögezte le az új szlovák kormányfő.  Megjegyezte: Pozsony mindkét kérdésben további tárgyalásokat kíván folytatni Brüsszellel.

Európa szeme Pozsonyon

Az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfő esti brüsszeli tanácskozására érkező politikusok közül többen úgy nyilatkoztak, hogy a probléma remélhetőleg még ebben a hónapban megoldódik. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróklub elnöke szerint Pozsony még "e hónap közepe előtt" csatlakozik a megállapodáshoz. Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter derűlátását hangoztatta, hogy a szlovákok "átlátják a kérdés súlyát". Német részről is azt jelezték, hogy az európai szolidaritás mindenkire vonatkozó kötelezettség.

Július 23-án akarják közzétenni annak a "stressz tesztnek" az eredményét, amely 91 kiválasztott EU-országbeli bank teherbíró képességét veszi górcső alá a pénzügyi feltételek hirtelen romlásának esetére. Uniós körökben azt remélik, hogy addigra mindenképpen működőképes lesz az euróövezeti pénzügyi mentőmechanizmus.