Az EU örül, hogy jól haladnak a görögök a megszorításokkal

2010.07.13. 13:22
A vártnál jobban halad a görög takarékossági és reformprogram végrehajtása - állapította meg Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróval fizető országok pénzügyminiszteri testületének elnöke.

Az "euróklub" hétfő este tartott ülést Brüsszelben, mielőtt kedden a 27 EU-ország pénzügyminiszterei ültek volna össze tanácskozásra. A hétfő éjjel tartott sajtótájékoztatón Juncker úgy vélekedett, hogy a görögök szeptemberben lehívhatják a számukra kidolgozott pénzügyi mentőcsomag második tételét, miután májusban már kaptak 14,5 milliárd eurót fizetési helyzetük megszilárdítására az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) összefogásával.

Ehhez képest a piacok egyelőre még mindig kételkednek a görög válságkezelés sikerében, ennek a jele a mai állampapír-aukció vegyes fogadtatása. A görög adósságkezelő a tervezett mennyiségnél minimálisan nagyobb összeget tudott bevonni lejáró adóssága refinanszírozására, igaz magas árat fizet érte. A 26 hetes kincstárjegyből 1,25 milliárd eurónyit tervezett értékesíteni a görög adósságkezelő, amelyből végül ma 1,265 milliárd euró kelt el 4,65%-os átlaghozam mellett.

Mivel júliusban 2,16 milliárd eurónyi kincstárjegy jár le, a hiányzó összeget várhatóan a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagból veszi igénybe az adósságkezelő, amelyhez a görögök a korábbi hírek szerint mintegy 5%-os éves hozam mellett jutnak hozzá.

A szlovákokon nyomás van

Több pénzügyminiszter ugyanakkor azt a reményét hangoztatta, hogy hamarosan Szlovákia is hozzájárulását adja ahhoz a több százmilliárd eurót készenlétbe helyező mechanizmushoz, amely az esetleg bajba kerülő további euróövezetbeli országok megsegítését célozza.

Az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) - amelynek a létrehozását a görög adósságválság nyomán keletkezett aggodalom jegyében határozták el - 440 milliárd eurós kölcsönalap lesz, s a készenlétbe helyezendő pénzt az euróval fizető 16 ország adja össze. A 440 milliárd a korábban létrehozott 60 milliárdos támogatási vészkeretet emeli fel 500 milliárdra. Ehhez jön még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 250 milliárdos kerete, vagyis az eurózóna pénzügyi stabilitását összesen 750 milliárd euró készenlétben tartásával kívánják biztosítani.

A Robert Fico vezette előző szlovák kormány elvben beleegyezését adta a programban való szlovák részvételhez, ám az eddigi ellenzéki pártok ellenkezésüket hangoztatták. E pártok a júniusi választások nyomán kormányra kerültek, és most hatalmas nyomás nehezedik rájuk, hogy ne akadályozzák az EFSF életre hívását.

"Felszólítottuk a szlovák pénzügyminisztert, hogy a még hiányzó utolsó aláírást is tegye meg" - mondta Juncker az "euróklub" tanácskozás után. Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter azonban azt mondta: "nem azért vagyok itt, hogy aláírjak, hanem hogy tárgyaljak, de hamarosan dönteni fogunk". Iveta Radicová, az új szlovák miniszterelnök Brüsszelben tartózkodik, és kedd délután találkozik José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.