Bírsággal az infláció ellen

2010.07.14. 07:13

Kínában akár kétmillió jüanra (295 400 dollár) büntethetik azokat a vállalatokat, amelyek félrevezető vagy hamis adatokat szolgáltatnak áremeléseikről – írja a Napi Gazdaság a Reutersre hivatkozva. Az ország gazdaságtervezési intézete ezzel a lépéssel közvetlenül a "nyerészkedés" elleni harcot kívánja fokozni, közvetve azonban az áremelkedéseket próbálja féken tartani.

Ennek szellemében a termékek szükségtelen reklámozása esetén is hasonló nagyságú, akár kétmillió jüanos bírságot szabhatnak ki. Az intézet nem a levegőbe beszél, ezt bizonyítja, hogy a múlt hónapban egymillió jüanra büntetett meg néhány vállalatot, amelyek összehangolt akcióval felnyomták az aranybab árát.

A pekingi kormány az idén három százalékra akarja leszorítani az átlagos éves fogyasztói inflációt, ám májusban 3,1 százalékos ütemet mért a statisztikai hivatal. A júniusi adatot holnap teszik közzé - a Reutersnak nyilatkozó elemzők előrejelzéseinek átlaga 3,3 százalék.

Februárban 2,7, márciusban 2,4, áprilisban 2,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Kínában. A kormány arra számított, hogy mivel az inflációt főként az élelmiszerek szezonális drágulása okozza, nem lesz tartós az árakra nehezedő nyomás.