Bukarestben tárgyal az IMF

2010.07.26. 14:20
Ismét Bukarestben tárgyal a román hatóságokkal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a Romániának nyújtott hitel soron következő felülvizsgálatát végzi.

Az IMF küldöttségének következtetései alapján dönt a washingtoni pénzintézet arról, hogy folyósítja-e Romániának a tavaly márciusban kötött, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás hatodik részletét. Az IMF által biztosított, csaknem 13 milliárd euró kölcsön hatodik részlete meghaladja a 900 millió eurót.

Jeffrey Franks, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn elmondta: nem jelent veszélyt Románia esetében az a tény, hogy az IMF felfüggesztette a tárgyalásokat Magyarországgal.

Hozzátette: az IMF várhatóan lefelé módosítja a román gazdaság idei várható teljesítményét, miután a valutaalap legutóbbi becslése szerint stagnálásra számított, de azt sem zárta ki, hogy a bruttó román össztermék (GDP) 0,5 százalékkal zsugorodik tavalyhoz képest.

A módosításra azért van szükség, mert a román kormány júliustól öt százalékponttal, 19 százalékról 24 százalékra emelte az áfát, és több adót is bevezetett, ezért a román GDP várhatóan még jobban zsugorodik. Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter korábbi becslése szerint a román GDP 1,5 százalékkal csökken az idén 2009-hez viszonyítva.

A washingtoni pénzintézet felülvizsgálata várhatóan augusztus 4-ig tart.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa a múlt hét végén hagyta jóvá 900 millió euró kiutalását Romániának: ez az országnak tavaly májusban megítélt készenléti hitelkeret ötödik részlete volt. Románia ezzel eddig 9,32 milliárd euróhoz jutott a programból.

Ezzel együtt az IMF jóváhagyta, hogy ismét puhították az idei deficitcélt. A román kormány és az IMF eredetileg abban állapodott meg, hogy Románia az idén a hazai össztermékhez (GDP) képest 3,6 százalékos államháztartási hiányt céloz meg. Az idei célt már tavaly októberben 5,9 százalékra emelték, majd most tovább enyhítették a követelményt, 6,8 százalékra. Az első negyedév után ugyanis kiderült, hogy a módosított hiánycél is teljesíthetetlen, sőt, az IMF elemzése szerint 9,1 százalékos deficit lett volna várható ez év végén sürgős kiegészítő intézkedések nélkül.

Szintén tavaly októberben a tavalyi hiánycélt is emelték: 7,3 százalékra az eredeti egyezség szerinti 4,6 százalékról. A hiány végül 8,3 százalékos lett az EU statisztikai hivatalának első becslése szerint.

Az IMF igazgatótanácsának múlt hét végi közleménye szerint dicséretes a román kormány erőfeszítése a költségvetési helyzet romlása okozta, rövid távú kockázatok leküzdésében. Az IMF szerint a román kormány helyesen igyekszik egyensúlyt teremteni a kiadáscsökkentés és az adóemelés között oly módon, hogy tompítja a szociális hatásokat, miközben határozottan bánik a közületi bérek és fizetések hatalmas számlájával.

Az igazgatótanács sürgette a román kormányt a nyugdíjreform és a közszférabeli bérpolitika reformjának befejezésére. Fontosnak nevezte a közalkalmazotti munkahelyek számának tervezett csökkentését, az egészségügy és az önkormányzatok finanszírozásának módosítását és az adószedés erősítését. Az igazgatótanács szerint ezek a reformok lehetővé tennék, hogy Románia államháztartási hiánya csökkenő pályán marad középtávon.