Hatalmas deficittel birkózik az USA

2010.07.27. 06:53
Az Egyesült Államok költségvetési hiánya idén és jövőre is magasabb lesz az elmúlt év 1,4 ezer milliárd dolláros deficitjénél - derült ki a Fehér Ház előrejelzéséből.

A kormány költségvetési hivatala 2010-re 1,47 ezer milliárd dollár (potom 323 ezer milliárd forintos) hiányt jósol, ami azzal jár, hogy az államháztartás minden egy dollár kiadásához 41 cent hitelt kell felvenni. Az ideinél ugyan várhatóan kisebb lesz a 2011-es deficit, de az Obama-adminisztráció ennek ellenére nem tudja tejesíteni azt a korábbi ígéretét, miszerint 2009 után két évvel már lényegesen javul az egyensúly. Ennek elsősorban az az oka, hogy az adóbevételek a korábban vártnál sokkal nagyobb mértékben csökkentek - írja a Napi Gazdaság.

Az előrejelzés arra kényszerítheti a kormányt, hogy egyfelől alaposabban megkurtítsa a védelmi kiadásokat, illetve a biztonságpolitika kivételével minden állami program költségvetését, másfelől emelje az adókat.

A múlt héten erősítette meg Timothy Geithner pénzügyminiszter, hogy január 1-jétől nem hosszabbítják meg a Bush-adminisztráció 2001-2003-ban bevezetett ideiglenes adócsökkentéseinek egy részét. Az évi 200 ezer dollárnál többet kereső magánszemélyek, illetve 250 ezres jövedelemmel rendelkező családok szja-kulcsa 33-35 százalékról a kilencvenes évek végén alkalmazott 36-39,6 százalékra megy fel. A lakosság 2-3 százalékát érintő intézkedés Geithner szerint nem fogja fékezni a GDP növekedését - hiszen az előző évtizedben a magasabb adókulcsok ellenére gyorsan nőtt a GDP -, míg a kormány republikánus ellenfelei úgy vélik, hogy az adócsökkentés feladása a fogyasztás és a befektetések visszafogásához vezet, s ezzel lassítja a gazdaság kilábalását a válságból.

Várhatóan a novemberi időközi választásokra készülő ellenzéki párt érvkészletét gyarapítja majd a hét végén megjelenő GDP-növekedési adat is. A MarketWatchnak nyilatkozó elemzők szerint 2,5 százalékkal bővülhetett a GDP a második negyedévben, ami további lassulást jelez a január-márciusi 2,7, illetve az október-decemberi 5,6 százalékhoz képest. Ezzel a recesszió tavaly nyári legyűrése óta mért átlag 3,5 százalékra csökkenhet, és a szakértők egyre nagyobb része véli úgy, hogy az USA tartósan lassuló növekedési pályára állhat.

Hiába fordított tehát Washington dollár-százmilliárdokat a gazdaság élénkítésére, legfeljebb annyit sikerült elérnie, hogy a visszaesés és a foglalkoztatottság romlása nem volt olyan súlyos, mint amilyen enélkül lett volna. A republikánusok értelmezése szerint a kormány úgy költötte el az adófizetők pénzét a gazdaság ösztönzésére, hogy nem ért el vele tartós pozitív hatást, ugyanakkor növelte a költségvetési deficitet. A Fehér Ház becslései szerint az USA 2020-ig 8,5 ezer milliárd dollár kölcsön felvételére kényszerül, amivel a GDP 77 százalékára - 1950 óta nem látott magasságba - emelkedik adósságállománya. Más szóval: Obama elnöksége alatt az USA az európaihoz hasonló adósságválság felé sodródik.