Kína tovább növelné a jüan szerepét

2010.07.29. 09:54
Annak ellenére, hogy árfolyam-politikai kérdésekben Peking egyre rugalmasabb, hosszú évtizedekbe telhet, amíg a jüan a dolláréhoz hasonlóan fontos szerepet tölt majd be a világ pénzügyi rendszerében - írja a Financial Times.

Nemrégiben a kínai hatóságok - a jüan nemzetközi szerepének erősödésében bízva - feloldották azokat a hongkongi korlátozásokat, amelyek miatt a jüan nem áramolhatott szabadon. Az új szabályok értelmében: bármely külföldi vállalkozás nyithat jüan számlát, szabadon válthat egyéb fizetőeszközt jüanra, pénzintézetek szabadon hozhatnak forgalomba jüanban denominált eszközöket, illetve a jüanhitelek felvételére jogosult vállalkozások köre többé nem korlátozott.

"Az új szabályok nagy előrelépést jelentenek a jüan nemzetközi szinten való szélesebb körű használata felé" - nyilatkozta Franches Cheung Financial Timesnak. A a Crédit Agricole hongkongi elemzőjének véleménye megalapozottnak tűnik, hiszen az új szabályok ismertetését követően sorra dobták piacra jüanban denominált eszközeiket a hongkongi bankok - abban bízva, hogy az említett termékek piaca a következő években virágzani fog. Enoch Fung, a Goldman Sachs elemzője a fent említett intézkedéseknek köszönhetően a jüant egyre gyakrabban használják majd különböző offshore ügyekben.

Az új szabályok bejelentése Kína részéről nem az első olyan lépés, amely a jüan nemzetközi térnyerését hivatott szolgálni. Júniusban a kínai jegybank (People’s Bank of China) felhagyott a jüan dollárhoz való de facto rögzítésével, illetve lehetővé tette, hogy kínai vállalkozások nemzetközi kereskedelmi tranzakciók pénzügyi részét jüannal rendezzék.

A legutóbbi lépések sikerére való tekintettel, úgy tűnik, hogy a People’s Bank of China gyorsabban lép majd a jüan nemzetközi szerepének növelésének érdekében, mint ahogy azt korábban hittük - nyilatkozta Donna Kwok, az HSBC hongkongi elemzője a Financial Timesnak.